Article_Top_970x250

Opasnost od novog progona bihaćkih Hrvata

apel saboru

Opasnost od novog progona bihaćkih Hrvata

lip 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Na adresu Odbora za Hrvate izvan RH stiglo pismo/peticija Hrvata iz mjesnih zajednica Zavalje, Skočaj, Vedro Polje, Žegar... na širem području Bihaća zbog najave gradnje centra.

Zastupnik u Saboru RH Božo Ljubić tijekom jučerašnje rasprave o strategiji nacionalne sigurnosti ukazao je na situaciju u kojoj se desetine tisuća migranata kreću prema HR, a vlasti u BiH ne žele niti se mogu nositi s ovim problemom i uglavnom rješenje vide u ulasku u Hrvatsku, piše Večernji list BiH.  

“Međutim, i oni koji se zadržavaju u BiH, ‘prevaljuju’ se na leđa preostalih Hrvata, što, nažalost, može biti okidač novog iseljavanja”, upozorio je Ljubić, potvrdivši kako je na adresu Odbora za Hrvate izvan RH stiglo pismo-peticija s više od 500 potpisa Hrvata iz mjesnih zajednica Zavalje, Skočaj, Vedro Polje, Žegar... protiv odluke vlasti u Bihaću i Ministarstva sigurnosti koji namjeravaju izgraditi kamp za pet tisuća migranata u mjestu Vučjak (Zavalje).

Radi se o zajednicama gdje su Hrvati u većini, a Ljubić je podsjetio kako dio tih ljudi pripada Gospićko-senjskoj biskupiji te kako su za vrijeme rata bili protjerani, kuće su im bile uništene, no vratili su se i obnovili domove te nastoje živjeti na ovom području.

Ljubić je posebno ukazao na činjenicu kako su vlasti objasnile da je razlog gradnje i postojanje vodovoda, no, podsjetio je kako su lokalni vodovod Hrvati sami napravili. “Bihać ga nikada nije htio rekonstruirati ni uključiti u javne službe.

Glas Hrvata Bihaća ne čuje se jer Hrvati nemaju legitimnog predstavnika u Skupštini USŽ-a ni u Gradskom vijeću Bihaća”, kazao je Ljubić. “U BiH se događaju ključni procesi koji se ne žele primijetiti, a koji mogu biti i sigurnosni izazov za RH, kao i hrvatski narod u BiH, a to je izrastanje dviju država koje bi, ne daj Bože, mogle doći u sukob”, upozorio je pak zastupnik Željko Raguž.

To je obrazložio određenim činjenicama, poput one da se u Federaciji razvija nacionalna dominacija Bošnjaka te preuzimanje upravljanja entitetom.

“Mnogi zaključuju kako u RS-u postoji ambicija da izraste u državom, oni se time i javno hvale, ali sličan proces je i na području Federacije, gdje Bošnjaci preuzimaju nadležnosti države na području entiteta i guraju hrvatski narod u status nacionalne manjine, što je njihova ambicija”, naglasio je Raguž, kazavši kako za ovu tvrdnju postoje dva primjera; prvi je vojna, odnosno namjenska industrija koja se uglavnom nalazi na bošnjačkim područjima te je upozorio da bošnjačke strukture odbijaju nadzor nad realizacijom programa namjenske industrije od središnjih institucija BiH.

“Distribucija naoružanja u najvećoj mjeri realizira se preko Saudijske Arabije u žarišta sukoba na sjeveru Afrike i prednjim dijelovima Azije”, kazao je Raguž. Drugi proces je razvijanje pričuvnih sastava policije i u RS-u i FBiH pod, kako je naveo, krinkom priprema za migrantsku krizu.

“Ovo ilustrira razvoj dviju državnih struktura koje neminovno klize u sukob, a hrvatski narod je nezaštićen”, poručio je Raguž. Zastupnik Božo Ljubić osvrnuo se pak tijekom rasprave i na ustavno-pravnu i političku poziciju Hrvata u BiH, a u kontekstu ustavne obveze Hrvatske da se skrbi o Hrvatima podsjetio je na konstantno kršenje međunarodnih sporazuma na štetu najmalobrojnijeg naroda u BiH. U tom je kontekstu istaknuo kako je kršenjem Washingtonskog i Daytonskog sporazuma Hrvatima onemogućeno izabrati svoje legitimne narodne predstavnike, a posljedica svega je, dodao je, činjenica da BiH sve više klizi u stvaranje dviju paradržava, jedne bošnjačke, a druge srpske, prenosi Večernji.ba.

Dnevnik.ba