StoryEditor

Opasni talijanski kriminalac skrivao se u Žrnovnici: Stanodavku šokirao dolazak policije...

Piše D  /  05.02.2020., 07:02h

Riječ je o muškarcu za kojim je sud iz Perugie raspisao europski uhidbeni nalog jer Giuliani mora odslužiti 10 godina zatvora, s obzirom na to da je prije jednog desetljeća optužen kao dio opasne kriminalne bande koja je bila strah i trepet regije. Njegova desna ruka u kriminalnim aktivnostima bio je Nicola Soccio (36), inače njegov bivši poslovni partner u tvrtki koja se bavila uvozom i izvozom namještaja, a sjedište im je bilo u Vallesini.

Prije 11 godina bili su optuženi za zločinačko udruživanje koje je uključivalo niz krađa, pranje novca, prisluškivanje, preprodaju ukradene robe. U toj ekipi uz njih dvojicu bilo je još sedam osumnjičenih, od kojih je jedan čak radio u općini u Anconi. I upravo su kod potonjeg u pretresu kuće pronašli tri puške, 250 grama kokaina i ukradene predmete.Teretilo ih se za ukupno 15 kaznenih djela, počevši od krađe novca iz bankomata, koje su raznosili eksplozivom do provala u kioske te skladišta tvrtki i parkirane kamione, a trgovali su i drogom.

Glavno sredstvo za rad bio im je kombi u kojem su imali prava mala tehnološka čuda. Presretali su signale daljinskog zaključavanja, kao i alarme u autima. Imali su i boce s kisikom i acetilenom pomoću kojih su otvarali bankomate, te aparaturu kojom su rezali limove. Prisluškivali su i policijske radioveze.

Giuliani je nakon dvije godine provedene iza rešetaka pušten da do kraja sudskog procesa bude na slobodi, no nakon što je lanjskog travnja osuđujuća presuda konačno postala i pravomoćna, Soccio je uhićen, za razliku od Giulianija koji je pobjegao u nepoznato te svoje utočište pronašao kod jedne gospođe u Dalmaciji koja o svome talijanskom gostu nije znala pojedinosti, a ponajmanje da ugošćuje bjegunca pred talijanskim pravosuđem. Kad joj je hrpa policije banula na vrata, malo je reći da je ostala zaprepaštena.

No, sudeći prema svemu, otkrio ga je lažni profil na Facebooku putem kojeg je komunicirao s bližnjima.

Giuliani je, prema pisanju talijanskih medija, nazvan “čovjek sjena” te je zbog niza kriminalnih aktivnosti na potezu od Senigallije preko Macerate do Ascolija tijekom 2009. osuđen na ukupno 12 godina zatvora i izrečena mu je i novčana kazna od 34.500 eura. Zanimljivo je da je banda iz kioska krala i veće količine lutrijskih srećaka, a presretali su i dobitke tijekom igranja videopokera, piše Jutarnji list.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:15