Article_Top_970x250

Opara: "Rekordi upućuju da je Split turistički šampion i to ne samo u Hrvatskoj"

splitski gradonačelnik

Opara: "Rekordi upućuju da je Split turistički šampion i to ne samo u Hrvatskoj"

ruj 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Turisti još uvijek u velikom broju pristižu u Split iza kojeg je rekordan broj gostiju u kolovozu. Točnije, pet posto više nego lani, što znači da ga je posjetilo više od 193 tisuće gostiju iz cijelog svijeta. Razlozi za posjet gradu su različiti.

Osim kolovoza u prvih osam mjeseci ukupno je grad posjetilo osam posto više gostiju nego lani. O dobroj turističkoj sezoni za RTL govorio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

“Split nije dosegnuo maksimum, pripremamo se i transformacija našeg turizma događa se iz godine u godinu. Gradimo hotele i moramo s državom napraviti što nismo desetljećima, riješiti prometnu infrastrukturu kao Zadar, Šibenik i Rijeka. Moramo rasteretiti gužve kako bismo potaknuli turizam, pa i veliki broj hotela koji će se otvoriti te dodatno obogatiti ponudu. Također, rekordi upućuju da je Split turistički šampion, ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Jadrana”, rekao je prvi čovjek Splita.

Naglasio je i kakav turizam Split želi.

“To je pitanje za turističke djelatnike, ali reći ću vam kako ja to vidim. Split mora razvijati sve ono što i inače nudi, sport, kulturu. Prije svega – sigurnost. To su naše blagodati, to je naša nafta i to moramo itekako čuvati. Na tome radimo, širimo sezonu i već planiramo za onu dogodine.”

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zadovoljan je ponudom u Splitu.

“Gosti dolaze u velikom broju i sigurno je da su zadovoljni. Ali, ja bih volio da više izlazimo na ulice sa svojim izvođačima iz kazališne i glazbene umjetnosti i da naše kulturne ustanove ponude ono što turisti žele. I, naravno, sport, to je ono što svima odgovara”, otkrio je i osvrnuo se na kritike građana koji žive u samom centru grada:

“To je fenomen koji se događa u svim velikim europskim turističkim gradovima. Zato pokušavamo navesti turiste da poštuju život u jezgri Splita. Vidjeli ste i da sam usred ljeta otvorio konačnu raspravu o zastarjelom komunalnom redu, kojeg nismo mijenjali. Sasvim sigurno, razvilo je to kvalitetne rasprave i trebali bismo pronaći rješenja za naše građane.”

Zbog nove prometne regulacije, najavljuje se prosvjed stanovnika Bačvica.

“Infrastruktura se nije gradila 10 ili 15 godina. Svakodnevno pritišćem sve čimbenike da zajednički to odradimo. Nezadovoljan sam i bit ću dok se ne počne graditi. Što se prosvjeda tiče, odlučite se, od turizma živimo. Svi imaju pravo izraziti svoje želje, ali idemo odrediti što je važno”, zaključio je gradonačelnik Splita za RTL.

Dnevnik.ba