StoryEditor
konvoj slobode

Ontario proglasio izvanredno stanje, premijer prijeti: "Bit će posljedica, i one će biti teške"

Piše Fena  /  11.02.2022., 20:02h
Pokrajina Ontario u Kanadi je proglasila izvanredno stanje kao odgovor na prosvjede vozača kamiona protiv Covid ograničenja koji traju već dva tjedna.

Naredba je stigla dok demonstracije i dalje zatvaraju dijelove Ottawe ali i Most Ambasador, najvažniju trgovačku vezu između SAD-a i Kanade.

Blokiranje ključne infrastrukture može se smatrati "ilegalnim" prema naredbi, rekao je premijer Ontarija Doug Ford.

- Prosvjednici bi se mogli suočiti s do godinu dana zatvora i 100.000 kanadskih dolara (79.000 američkih dolara) novčane kazne - dodao je, piše BBC. 

Ford je rekao da će se naredba odnositi na sve koji ometaju kretanje robe, ljudi i usluga duž međunarodnih graničnih prelaza, zračnih luka, luka i glavnih autocesta.

Pokrajina će također dobiti dodatne ovlasti kako bi se prosvjednicima koji se ne pridržavaju pravila mogle poništiti njihove osobne i komercijalne dozvole.

- Bit će posljedica, i one će biti teške. Onima koji su pokušali poremetiti naš način života blokirajući puteve za hranu, gorivo i robu preko naših granica, onima koji pokušavaju forsirati političku agendu putem poremećaja, zastrašivanja i kaosa, moja poruka je da vaše pravo ne nadmašuje pravo stotina tisuća radnika da zarađuju za život – rekao je Ford.

Prosvjedi širom zemlje protiv obveznog cijepljenja protiv Covida-19 uskoro će ući u svoj treći vikend.

Prošlog mjeseca organiziran je takozvani "Konvoj slobode" kao odgovor na uvođenje novog pravila da svi vozači kamiona moraju biti cijepljeni kako bi prešli američko-kanadsku granicu.

Dnevnik.ba

30. lipanj 2022 23:45