StoryEditor
vlada rh mora reagirati

Onima koji ne vrate stare cijene prije poskupljenja ukida se jeftina struja?

Piše hina  /  05.01.2023., 10:36h

Niz velikih distributera najavilo je velikim trgovcima novo podizanje cijena od 1. veljače što znači da, ako ne dođe do novih mjera Vlade ili dogovora, za potrošače slijedi novi udar povećanja cijena, piše u četvrtak Jutarnji list.

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, potvrdio je da su veliki trgovci dobili najavu dobavljača o novim cjenicima te da će unutar udruge o tome donijeti usuglašeno stajalište te o svemu obavijestiti Vladu i javnost.

Kako dnevnik neslužbeno doznaje od jednog velikog trgovačkog lanca, trgovci su dobili najavu čak 60 novih cjenika od velikih dobavljača i multinacionalnih kompanija koji pojedinačno sadrže od 10 do čak 350 artikala. Zahtjev za poskupljenjem, otkriva veliki trgovac, dostavili su između ostalih AWT, Alca i Atlantic Grupa.

"Nije nam jasno na koji način Vlada može zaustaviti novi val poskupljenja", kazao nam je čelnik jednog velikog trgovačkog lanca, a za to je vrijeme premijer Andrej Plenković tijekom večeri sazvao uži tim Vlade.

Donesena je odluka o nizu mjera koje bi trebale zaustaviti daljnji rast cijena te osigurati da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura.

Prema neslužbenim informacijama iz Vlade na sjednici će donijeti će zaključak s pet točaka, a riječ je o kombinaciji pritiska različitih inspekcija i potencijalnog ukidanja mjera tvrtkama, među kojima je i ograničenje cijena energenata i subvencija, koje su donesene kao pomoć tvrtkama u krizi.

Među zaključcima koji će se naći na sjednici Vlade je da se cijene proizvoda i usluga moraju vratiti na razinu prije uvođenja eura. Zasad nije poznato o kojem se točno razdoblju radi. Pojačani nadzor cijena provoditi će Državni inspektorat, Carinska i Porezna uprava. Uz to, Ministarstvo gospodarstva biti će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena.

Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva biti će zadužena za praćenje i kontrolu cijena te prilagodbu postojećih propisa kojima je omogućena pomoć gospodarstvu u krizi.

Vladina ideja je da tvrtke koje budu kršile zaključke Vlade o formiranju cijena mogu ostati bez pomoći koja im je uvedena tijekom krize, prije svega poskupljenja energenata.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2023 21:56