StoryEditor

Onečišćenje zraka u najvećim svjetskim gradovima palo na najnižu razinu

Piše D  /  24.04.2020., 10:04h

Onečišćenje zraka u najvećim svjetskim gradovima, u kojima je život stao zbog karantene proglašene zbog pandemije izazvane koronavirusom, palo je na najnižu razinu.

Mjere ograničenja prometa i zaustavljanje industrije rezultirali su smanjenjem onečišćenja zraka bez presedana, prenosi CNN rezultate novog istraživanja.

Veliki svjetski gradovi u kojima je zrak veoma onečišćen, nakon trotjednih mjera ograničenja zbog koronavirusa, bilježe smanjenje koncentracije najsmrtonosnijih čestica i do 60 posto u odnosu na godinu prije.

Istraživanjem tvrtke IQAir, koja globalno prati kvalitetu zraka, bilo je obuhvaćeno deset velikih gradova u kojima je zabilježen relativno velik broj slučajeva zaraze koronavirusom, zbog čega su uvedene stroge mjere karantene.

Analizirana je koncentracija štetnih mikroskopskih čestica PM2.5. 

Čestice koje su manje od 2,5 mikrometara smatraju se posebno opasnima za zdravlje ljudi jer se usade duboko u pluća i uđu u krvotok te mogu prijeći u druge organe izazivajući ozbiljne zdravstvene posljedice.

Sedam od deset gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem, među kojima su New Delhi, Seul, Wuhan i Mumbai, bilježi znatno poboljšanje kvalitete zraka. Oni gdje je uobičajeno viša koncentracija čestica PM2.5 uočavaju najveće smanjenje onečišćenja.

Onečišćenje zraka već je samo po sebi globalni zdravstveni problem i ubija godišnje sedam milijuna ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Smanjivanje emisije stakleničkih plinova najbolji je naičn sprečavanja smrti vezanih uz onečišćenje, kažu znanstvenici.

U indijskom glavnom gradu New Delhiju, koji je često na vrhu popisa najonečišćenijih gradova svijeta, zabilježen je 60-postotni pad broja čestica PM2.5 od 23. ožujka do 13. travnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U Indiji je 25. ožujka uvedena karantena. To je jedna od najonečišćenijih zemalja i tamošnji stanovnici prosječno su tijekom godine izloženi 500 posto većem onečišćenju česticama PM2.5 od dopuštenog.

U Seulu je zabilježen pad broja čestica PM2.5 za 54 posto. I zrak u Južnoj Koreji jedan je od najnekvalitetnijih na svijetu.

U epicentru pandemije, kineskom gradu Wuhanu, koncentracija čestica PM2.5 pala je za 44 posto.

U Los Angelesu koncentracija čestica PM2.5 u tri tjedna u ožujku pala je 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a i u Londonu i Madridu također je zabilježeno smanjenje onečišćenja.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:48