StoryEditor
dernek za dan neovisnosti

Komšić i Džaferović pozvali Zapad da izvede "preventivnu" akciju u BiH, pred Schmidtom i ostalima negiran Ustav BiH

Piše J. Gudelj  /  02.03.2022., 10:44h
Bošnjački politički vrh sinoć je u Sarajevu, na svečanosti povodom obilježavanja Dana neovisnosti BH, iznio niz skandaloznih i ratnohuškačkih te antidaytonskih teza i to pred visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom i drugim predstavnciima međunarodne zajednice. Najbolji je to primjer kako bošnjačka politika zamišlja zajednički život s drugim i drugačijim.

Pored činjenice da se BiH otvoreno svojatala kao država jednog naroda, bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović na skandalozan su način pozvali Zapad da vojno intervenira u BiH, optužili su Hrvatsku za vođenje rata u BiH i negirali načelo konstitutivnosti naroda.

Schmidt, i ostali, koji bi trebali braniti Daytonski mirovni sporazum i sprječavati ratnohuškačku retoriku, nijemo su promatrali govornike i k tomu se još i rukovali s njima.

"Danas neprijatelji naše države znaju da nismo, kao što se to u narodu kaže, repa bez korijena, i da ćemo se spremniji i još odlučniji za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, boriti opet, ako budemo morali. Posljednje što želimo jeste da se moramo opet boriti, ali neka znaju i neprijatelji i prijatelji; časna borba za slobodu, demokraciju i ljudska prava za nas je ideal važniji od nedostojanstvenijeg mira. Bolje je živjeti jedan dan u svojoj državi i u slobodi, nego proživjeti vječnost u tuđoj ili u poniženju", rekao je Komšić u svojoj ratnohuškačkoj tiradi.

Trideset godina napada na našu (bošnjačku) državu, kako onih iznutra, tako i izvana, dodao je, nisu samo znak ranjivosti, nego i znak snage i izdržljivosti. Schmidt i ostali su nijemo, dakle, promatrali kako se stanovnike BiH naziva "unutarnjim neprijateljima".

"Tko je za državu slobodnih građana, pojedinaca, a tko za korupcijski teror uskih krugova koji se hrane konceptom konstitutivnosti i grupnih prava. Tko je za vladavinu prava, a tko za vladavinu sile i zločina. Tko je za silu prava, a tko za pravo sile. Među ovim pobrojanim suprotnostima uvjeren sam da raspoznajemo i dominantne politike u Bosni i Hercegovini. Prema politikama i agresivnim namjerama tih politika, koje očevidno stoje izvan demokratsko - civilizacijskog kruga, ne smije biti nikakve popustljivosti. Mi smo prvi koji se tim politikama moramo suprotstaviti", rekao je Komšić unoseći dodatni razdor među konstitutivne narode u BiH i huškajući Bošnjake protiv Hrvata i Srba.

Za svoj govor dobio gromoglasan pljesak prisutnih.

Džaferović je, pak, rekao kako je "sloboda koju smo izborili skupo plaćena". 

"Istina o periodu agresije ispisana je na stranicama međunarodnih sudova. Po presudama Međunarodnog suda pravde i Haaškog tribunala, rat u Bosni i Hercegovini nedvosmisleno je karakteriziran kao međunarodni oružani sukob, u kojem su sudjelovale Srbija i Hrvatska. Vodeći civilni i vojni zvaničnici Srbije i Hrvatske, u ovim presudama, određeni su kao članovi udruženih zločinačkih pothvata, s ciljem podjele Bosne i Hercegovine", rekao je Džaferović.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 04:39