Article_Top_970x250

Omogućeno stupanje na snagu rebalansa ovogodišnjeg proračuna FBiH

novalić potvrdio

Omogućeno stupanje na snagu rebalansa ovogodišnjeg proračuna FBiH

srp 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rebalans je izrađen u skladu sa Zakonom o proračunima u Federaciji BiH, Zakonom o izvršenju proračuna Federacije BiH za 2019. godinu i revidiranim projekcijama prihoda. U odnosu na aktuelni proračun veći je za 48 miliona KM (2.653.843.356 KM).

Rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH u iznosu od 2.701.845.731 KM, a kojim se osigurava 25 milijuna KM za primjenu Prijedloga zakona o razvojačenim borcima i članovima njihovih obitelji stupit će na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH.

Potvrdio je to federalni premijer Fadil Novalić nakon što je ovaj akt, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršenju proračuna FBiH za 2019. godinu odobrio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici. Prije dva dana na izvanrednom zasjedanju to je učinio i Zastupnički dom.

Rebalans je izrađen u skladu sa Zakonom o proračunima u Federaciji BiH, Zakonom o izvršenju proračuna Federacije BiH za 2019. godinu i revidiranim projekcijama prihoda. U odnosu na aktuelni proračun veći je za 48 miliona KM (2.653.843.356 KM).

- Uzrok revidiranih projekcija prihoda jeste očekivano povećanje prihoda od indirektnih poreza za 37 milijuna KM, od čega su neto prihodi od indirektnih poreza koji pripadaju Federaciji BiH veći za 28,5 milijuna KM što predstavlja rast od tri posto u odnosu na planirane prihode. Također, projicirano je dodatnih 5,5 milijuna KM poreza na dobit, što je više za sedam posto. Neporezni prihodi su planirani u iznosu od dodatnih 197,7 milijuna KM i iznose ukupno 590,7 milijuna KM - rekao je Novalić.

Rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 milijuna KM, koja su ostala neutrošena u proračunu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će se financirati projekti izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostar i drugo.

Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 milijuna KM, koja se odnose na dividendu JP "Elektroprivreda BiH" i za koja se očekuje da budu uplaćena u narednom periodu, a bit će korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

- Ubrzana izgradnja putne infrastrukture je od posebnog značaja, jer ima najveći multiplikator efekt na ekonomski rast, posebno imajući na umu da se koristi domaća radna snaga, domaći inputi u proizvodnji, kao i domaća mehanizacija - rekao je Novalić.

Rebalansom su planirana dodatna sredstva od dva milijuna KM za nastavak izgradnje zračne luke u Bihaću, koja su također ostala neutrošena u proračunu FBiH za 2018. godinu.

Premijer Novalić je naglasio je da je ovogodišnjim proračunom FBiH za projekte izgradnje te zračne luke već osigurano 3,5 milijuna KM, te će taj iznos, zajedno sa pometnutih dva milijuna KM, u izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2019. godinu dostići iznos od 5,5 milijuna KM namijenjenih tom projektu.

Planirano je i dodatnih osam milijuna KM na ime transfera nižim nivoima vlasti - kantonima i općinama, te taj transfer sada ukupno iznosi 18 milijuna KM.

- U dijelu financiranja došlo je do značajne izmjene u strukturi domaćeg dugoročnog i kratkoročnog zaduživanja, iz razloga što se, zbog povećanja prihoda od indirektnih i direktnih poreza, smanjila potreba za financiranjem proračuna, te su smanjene planirane emisije obveznica za 20 milijuna KM (sa 250 na 230 milijuna KM), dok je kod kratkoročnih trezorskih zapisa neto efekt emisije smanjen sa 120 na 100 milijuna KM. Također, zbog poboljšane likvidnosti proračuna FBiH smanjene su emisije trezorskih zapisa koje su planirane za nivelaciju gotovinskog toka. Iz ovog razloga emisije trezorskih zapisa su smanjene sa 380 na 100 milijuna KM. Iz istog razloga je smanjena i otplata domaćeg pozajmljivanja, odnosno dospijeće trezorskih zapisa u iznosu od 260 milijuna KM - pojasnio je Novalić.

Ocijenio je da je pripremljeni rebalans ovogodišnjeg proračuna FBiH primjer dobre prakse u planiranju i upravljanju javnim sredstvima, jer se usprkos planiranim dodatnim rashodima, tekuća potrošnja povećala za svega 1,4 milijuna KM, te da je račun financiranja smanjen za 300 milijuna KM.

Time je, kako kaže, potvrđeno opredjeljenje Vlade FBiH u zadržavanju restriktivne proračunske potrošnje i ograničavanju rasta javne potrošnje, te samim tim i potreba za domaćim i inozemnim zaduživanjem.

- S druge strane, značajno su povećana sredstva za kapitalna ulaganja i kapitalne investicije, koje će sasvim sigurno biti jedan od značajnijih pokretača ekonomskog rasta u Federaciji BiH. U kombinaciji sa poreznim rasterećenjem gospodarstva, koje očekujemo da će se ubrzo desiti, očekujemo stabilan i kontinuiran rast te povećanje privatne potrošnje kroz povećanje realnih plaća i povećanje broja uposlenih - poručio je Novalić.

Fiskalna politika Vlade Federacije BiH usmjerena je ka postizanju stabilnog i održivog proračunskog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu se nastavlja ograničavanje proračunske potrošnje, povećanje proračunske discipline, te jačanje fiskalne odgovornosti.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250