StoryEditor

Oluja na Jadranu: Splitska Riva potopljena, vjetar puše preko sto na sat

Piše D  /  13.12.2019., 10:12h

Kako je i bilo najavljeno, snažna sredozemna ciklona tijekom rane večeri počela je naglašeno djelovati na vrijeme na cijelom Jadranu. Ciklonalni centar trenutno se nalazi nad sjevernim Jadranu i brzo se spušta prema Dalmaciji, gdje će se naći sljedećih nekoliko sati, javlja Dalmacija Danas.

Tlak zraka u Istri na razini mora pao je na samo 978 hektopaskala, a slične vrijednosti uskoro se očekuju u Dalmaciji. Radi se o najnižem tlaku zraka u posljednjih nekoliko godina.

Dolazak ciklona praćen je sve jačom kišom. Kišno nevrijeme pogodilo je Rovinj, gdje je već palo preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, a navečer će zahvatiti velik dio Dalmacije. Jugo je u stalnom jačanju, a u Splitu su najjači udari do 19 sati bili do 114 km/h.

Valovi do kafića

Zbog niskog tlaka zraka ponegdje se već javlja pojava ciklonalne plime, odnosno prelijevanja mora preko riva na obali. Ta pojava mogla bi biti znatno izraženija u noći na subotu. Na splitskoj Rivi valovi dopiru sve do prvih kafića.

Dok na Jadranu trenutno puše snažno jugo, s talijanske strane obale zapuhala je vrlo jaka tramontana, koja je tamo donijela hladni zrak s Alpa pa je područje od Ravene sve do Ancone zabijelio snijeg.

Jugo povećava valovitost mora koje stvara sve veće probleme u morskom prometu. Trajekt Lastovo trenutno plovi prema Korčuli, a bori se s orkanskim jugom i vrlo visokim valovima.

U prekidu su:

trajektne linije: Valbiska-Merag, Lopar–Valbiska, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Šibenik–Kaprije–Žirje, Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, Trogir/Soline-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Prapratno-Sobra i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
katamaranske linije: Pula–Zadar, Rijeka-Cres–Mali Lošinj, Rijeka–Lun (Tovarnele)–Rab, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli;
brodske linije: Komiža-Biševo, Zadar–Preko, Rava-Iž-Zadar, Ilovik-Mrtvaška, Mali Lošinj–Unije–Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a olujni vjetar večeras otežava cestovni te pomorski promet u kojem je u prekidu više linija.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski, u većem dijelu zemlje. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 21.50 sati.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. 

Na Jadranskoj magistrali promet zabranjen između Bakra i Senja za 1. i 2. kategoriju

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom. 
Na Krčkom mostu promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat vozila s kamp prikolicom i motocikle.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na pojedinim državnim i županijskim cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Na graničnom prijelazu s BiH Jasenovac na izlazu iz zemlje osobna vozila čekaju do pola sata, a u teretnom prometu 2 i više sati čeka se na graničnim prijelazima sa Srbijom Bajakovo i Tovarnik.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:51