Article_Top_970x250

Oluja na Jadranu: Splitska Riva potopljena, vjetar puše preko sto na sat

nevrijeme

Oluja na Jadranu: Splitska Riva potopljena, vjetar puše preko sto na sat

pro 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dolazak ciklona praćen je sve jačom kišom. Kišno nevrijeme pogodilo je Rovinj, gdje je već palo preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, a navečer će zahvatiti velik dio Dalmacije. Jugo je u stalnom jačanju, a u Splitu su najjači udari do 19 sati bili do 114 km/h.

Kako je i bilo najavljeno, snažna sredozemna ciklona tijekom rane večeri počela je naglašeno djelovati na vrijeme na cijelom Jadranu. Ciklonalni centar trenutno se nalazi nad sjevernim Jadranu i brzo se spušta prema Dalmaciji, gdje će se naći sljedećih nekoliko sati, javlja Dalmacija Danas.

Tlak zraka u Istri na razini mora pao je na samo 978 hektopaskala, a slične vrijednosti uskoro se očekuju u Dalmaciji. Radi se o najnižem tlaku zraka u posljednjih nekoliko godina.

Dolazak ciklona praćen je sve jačom kišom. Kišno nevrijeme pogodilo je Rovinj, gdje je već palo preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, a navečer će zahvatiti velik dio Dalmacije. Jugo je u stalnom jačanju, a u Splitu su najjači udari do 19 sati bili do 114 km/h.

Valovi do kafića

Zbog niskog tlaka zraka ponegdje se već javlja pojava ciklonalne plime, odnosno prelijevanja mora preko riva na obali. Ta pojava mogla bi biti znatno izraženija u noći na subotu. Na splitskoj Rivi valovi dopiru sve do prvih kafića.

Dok na Jadranu trenutno puše snažno jugo, s talijanske strane obale zapuhala je vrlo jaka tramontana, koja je tamo donijela hladni zrak s Alpa pa je područje od Ravene sve do Ancone zabijelio snijeg.

Jugo povećava valovitost mora koje stvara sve veće probleme u morskom prometu. Trajekt Lastovo trenutno plovi prema Korčuli, a bori se s orkanskim jugom i vrlo visokim valovima.

U prekidu su:

trajektne linije: Valbiska-Merag, Lopar–Valbiska, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Šibenik–Kaprije–Žirje, Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, Trogir/Soline-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Prapratno-Sobra i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
katamaranske linije: Pula–Zadar, Rijeka-Cres–Mali Lošinj, Rijeka–Lun (Tovarnele)–Rab, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli;
brodske linije: Komiža-Biševo, Zadar–Preko, Rava-Iž-Zadar, Ilovik-Mrtvaška, Mali Lošinj–Unije–Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a olujni vjetar večeras otežava cestovni te pomorski promet u kojem je u prekidu više linija.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski, u većem dijelu zemlje. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 21.50 sati.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. 

Na Jadranskoj magistrali promet zabranjen između Bakra i Senja za 1. i 2. kategoriju

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom. 
Na Krčkom mostu promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat vozila s kamp prikolicom i motocikle.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na pojedinim državnim i županijskim cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Na graničnom prijelazu s BiH Jasenovac na izlazu iz zemlje osobna vozila čekaju do pola sata, a u teretnom prometu 2 i više sati čeka se na graničnim prijelazima sa Srbijom Bajakovo i Tovarnik.

Dnevnik.ba

Tagovi: