StoryEditor
prva dama ukrajine

Olena Zelenska kineskom predsjedniku predala zahtjeve Ukrajinaca za ulazak u pregovore s Rusijom i postizanje mira

Piše desk  /  20.01.2023., 10:33h

Supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska potvrdila je kako je predala pismo kineskom veleposlaniku u Davosu u Švicarskoj. Kako tvrdi, u pismu su istaknuti zahtjevi Volodimira Zelenskija za ulazak u pregovore s Rusijom i postizanje mira.

Olena Zelenska, supruga Volodimira Zelenskog i prva dama Ukrajine, sudjelovala je u Davosu na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu te je tom prilikom uručila kineskom veleposlaniku pismo ukrajinskog predsjednika.

Zelenska je istaknula da je pismo upućeno kineskom čelniku Xi Jinpingu te da se u njemu nalazi zahtjevi ukrajinskog predsjednika za postizanje mira i pregovore s Rusijom.

"Nadam se da će odgovoriti na ovaj poziv. Jedinstvo je ono što vraća mir. Kako svijet očekuje postizanje klimatske neutralnosti ako ne može čak ni zaustaviti paljenje ukrajinskih gradova?" istaknula je Zelenska.

Iako sadržaj pisma nije poznat, poznati su raniji zahtjevi Zelenskog za postizanje primirja. Među ostalim, Zelenski poziva na potpuno povlačenje moskovskih trupa iz Ukrajine te poseban sud za ratne zločine Rusije, piše Reuters.

Podsjetimo, Zelenski je u više navrata pokušavao stupiti u kontakt sa Xijem u nadi da će Peking iskoristiti svoj utjecaj na ruskog čelnika Vladimira Putina.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:32