StoryEditor
Mostar 

Okrugli stol na temu Građanska energija i integracija DG i DER

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  23.06.2022., 14:27h

U hotelu Mepas održan je okrugli stol na temu „Građanska energija i integracija DG i DER", na kojemu se razgovaralo o električnoj energiji, kao i o novim konceptima bavljenja energijom.

Mirza Kušljugić  predsjednik upravnog odbora u resurs centru za održivu energetsku tranziciju, kazao je kako će prezentirati dva dokumenta s ciljem promocije novih komponenti bavljenja energetikom, odnosno građanske energije. 

„Promatramo i promoviramo koncept energetske tranzicije koji je baziran na digitalizaciju, decentralizaciju i demokratizaciju. Građani, lokalne zajednice, mala i srednja poduzeća moraju postati akteri i proizvođači, a ne potrošači“, kazao je Kušljugić. 

Kušljugić ističe kako će najviše govora biti o električnoj energiji koja je osnova nove direktive EU. 

„Prvo moramo dobit zakon koji će omogućiti, onda poticaje koje će to poticati ili prenijeti na cijene električne energije da to nije stimulativno. To znači da možete postaviti solarne panele da proizvodite višak i razmjenjujete po zakonskim regulativama, te da se to nakon određenog vremena isplati, rekao je Kušljugić. 

Kušljugić dodaje kako Bosna i Hercegovina nema plan za naftu i plin, te se nada kako neće biti krize u elektroindustrijskom sektoru. 

„Prošle godine izvozili smo 830 milijuna KM, kada je cijena bila tri do pet puta veća od uobičajene bez plaćanja pristojbe CO2. Ako nekoj firmi omogućite da proizvodi dio energije za sebe oni će početi razmišljati o upravljanju energijom, bavit će se energetskom efikasnošću, energetskim menadžmentom“, kazao je Kušljugić. 

Kušljugić ističe kako će za 30  godina kada završi energetska tranzicija 50 posto energije biti proizvedeno na lokalnoj razini. 

„Njemačka je napravila stratešku grešku računajući da će tranziciju provesti tako što će 30. godina jeftini ruski plin biti tranzicijsko gorivo. Trenutno se radi da se pod svaku cijenu dobije energija pri čemu se ne zaustavlja tranzicija“,rekao je Kušljugić. 

Kušljugić ističe da je najvažniji odgovor na krizu povećanje energetske efikasnosti, elektrifikacije sustava grijanja, transporta i ubrzavanje i izgradnje obnovljivog izvora energije.

„Osnovna poruka okruglog stola je da tranzicija podrazumijeva dramatičnu promjenu pristupa u energetici, nema više jeftine energije iz fosilnih goriva“, kazao je Kušljugić. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:51