StoryEditor
panel rasprava

Okrugli stol na Sveučilištu u Mostaru: Za govor mržnje nisu odgovorni isključivo mediji, problem je puno dublji

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  09.03.2022., 14:57h
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je okrugli stol na temu Govor mržnje u medijima u BiH. Sudionici okruglog stola su: prof. dr. sc. Zoran Tomić Rektor Sveučilišta, doc. dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i predavač na Sveučilištu u Mostaru, Jurica Gudelj novinar i glavni urednik portala Dnevnik.ba, doc. dr. sc. Đorđe Obradović, izv. prof. dr. sc. Ilija Musa, i direktor Federalne novinske agencije, Valentina Rupčić zamjenica glavnog urednika Večernji list BiH, te doc. dr. sc. Ivona Čarapina Zovko.

Sveukupna društvena zajednica treba se boriti protiv govora mržnje  u medijima, kao i u korisničkim objavama na društvenim mrežama, jedan je od zaključak okruglog stola koji je danas održan na Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu Govor mržnje u medijima u BiH. 

Sudionici okruglog stola bili su prof. dr. sc. Zoran Tomić Rektor Sveučilišta, doc. dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i predavač na Sveučilištu u Mostaru, Jurica Gudelj novinar i  glavni urednik portala Dnevnik.ba, doc. dr. sc. Đorđe Obradović, izv. prof. dr. sc. Ilija Musa, te direktor FENA-e, Valentina Rupčić zamjenica glavnog urednika Večernji list BiH, te doc. dr. sc. Ivona Čarapina Zovko u Mostaru.  

image

Govor mržnje u medijima u BiH

N. TURIć - Dnevnik.ba

Rektor Zoran Tomić u svom obraćanju izjavio je kako se Sveučilište u Mostaru bori za istinske vrijednosti, što pokazuje i organiziranjem jednog ovakvog okruglog stola. Naglasio je kako je često govor mržnje posljedica činjenice da je određeni korisnik vrlo slabo obrazovan pa čak i neodgojen te nema drugih argumenata u raspravi te stoga pribjegava govoru mržnje, agresivnom i vulgarnom govoru.

image

Rektor Zoran Tomić

N. TURIć - Dnevnik.ba

Profesor na Sveučilištu u Mostaru i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačević rekao je kako smo se svi suočili s govorom mržnje na internetu, te kako svaki pojedinac treba biti svjestan da je odgovoran za ono što objavljuje na društvenim mrežama.

image

Obradović i Kovačević

N. TURIć - Dnevnik.ba

Novinar i glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj u svom izlaganju govorio je o tomu kako mediji nisu jedini generatori govora mržnje, te da se mediji i u cijelom svijetu bore s govorom mržnje koje pojedinci pišu ispod članaka.  Naglasio je kako mnogi globalni medijski igrači, poput samih društvenih mreža, stimuliraju pojavu govora mržnje jer ona povećava “promet” na medijima.

Profesor Đorđe Obradović izjavio je kako je velika odgovornost na korisnicima, te da mediji ne mogu utjecati na govor mržnje kod korisničkih objava. 

image

Gudelj i Obradović

N. TURIć - Dnevnik.ba

Zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista Valentina Rupčić je pak istaknula kako se novinari u praksi suočavaju s različitim oblicima govora mržnje te kako je nužno boriti se za slobodnu javnu riječ.

Direktor agencije FENA-e Ilija Musa u svom izlaganju pojasnio je koliki utjecaj ima   govora mržnje u našem društvu i koje su posljedice, te istaknuo kako se kroz korisničke objave potiče na nasilje. 

image

Ilija Musa

N. TURIć - Dnevnik.ba

Docentica dr. sc. Ivona Čarapina Zovko u svom obraćanju spomenula je negativne posljedice koje govor mržnje donosi našoj svakodnevici, te kako se pojedinci nose sa svojom odgovornošću kada je u pitanju govor mržnje. 

image

Rupčić i Čarapina Zovko

N. TURIć - Dnevnik.ba

Događaj su organizirali Studij novinarstva i Studij odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

Dnevnik.ba

30. rujan 2022 05:55