StoryEditor

Okončano ispitivanje: Milorad Dodik napustio zgradu Tužiteljstva BiH

Piše D  /  04.02.2021., 12:02h

On je dobio poziv, prema neslužbenim informacija Avaza,  tužiteljima da iskaz na okolnosti afere "Ikona". Dodik je ušao u zgradu Tužiteljstva BiH na sporedni ulaz u 11 sati, a na isti ulaz, zgradu je napustio oko 12 sati.

Podsjećamo, radi se o ikoni koju je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije prilikom nedavne posjete BiH.

Ubrzo je reagirala Ukrajina koja tvrdi da se radi o ikoni koja je dio njene kulturne baštine i za koju smatra da je ukradena. Nedugo potom Lavrov je ikonu vratio te je naloženo Interpolu da istragom utvrdi njeno porijeklo. 

Zbog ove afere, ranije u Tužiteljstvu BiH saslušan ambasador BiH u Moskvi, a iskaze će dati i ostala dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

U Sarajevu je zbog ove afere nedavno boravio i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilin, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. 

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago. Nedavno je i šef ukrajinske diplomacije  poručio da "Dodik nastavlja lagati javnost" i da je ikona njihova.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:06