StoryEditor
želja za lakom zaradom

Oko sto tisuća Srba nasjelo na ogromnu prevaru. Uzeli su im novac, a neki su dizali i kredite koje će otplaćivati godinama...

Piše desk  /  12.10.2022., 07:39h

Oko 100.000 građana Srbije oštećeno je u piramidalnoj prevari kineske firme Kangaroo treasure čiji su predstavnici, nakon šest mjeseci, s njihovim novcem nestali s lica zemlje. Prema procjeni oštećenih, svaki od njih je na gubitku od najmanje par desetina tisuća pa do par milijuna dinara (otprilike od 300 do 50.000 KM). Pojedini su, vjerujući u laku zaradu na internetu podigli i kredite, ostajući u ogromnim dugovima u bankama, a bez prihoda.

Početkom travnja u Agenciji za gospodarstvene registre sa 100 dinara početnog kapitala je registrirana tvrtka kineskog vlasnika Kangaroo treasure doo. Tvrtka se ubrzo počela reklamirati predstavljajući se kao platforma za legalan posao na internetu, piše Nova.rs.

“Članovi koji bi se odlučili raditi na ovoj platformi morali su uplatiti na račun firme minimalni depozit od 2.000 dinara, koji bi se nakon uplate našao na računu na platformi korisnika i s tim novcem su rađeni zadaci, kao što su pisanje recenzija za određene proizvode na Amazonu, Alibaba, AlliExpress, koji su loše ocjenjeni kako bismo im podigli rejting. Zauzvrat, dobijali bi smo 0,1 posto od iznosa koji smo uplatili. Što bismo više imali novca na platormi, dobijali bismo više novca od zadataka”, kaže Aleksandar Ivanović, jedan od oštećenih.

Sva komunikacija s nadređenima je išla preko Telegrama gdje je grupa, koja se uključila na rad ove platforme, svakodnevno rasla.

Posao je funkcionirao na piramidalnom sustavu zarade. No, nakon tri mjeseca članovima je stigla obavijest da je “račun tvrtke dostigao 200 milijuna dinara koji predstavlja limit”, te da se otvara nova firma Sassilo group d.o.o., također registrirana. Platforma je, kažu članovi, uredno funkcionirala sve do kraja kolovoza.

Obavijestili su članove da im je upala porezna inspekcija i da moraju platiti porez na isplate. Tako su ih nagovorili na još uplata obećavajući povrat nakon podmirenja duga. Ubrzo su shvatili da je novac nestao iako su neki dignuli kredite koje će isplaćivati više godina.

Slučaj je prijavljen, no odgovor još nisu dobili, kaže Ivanović za Novu.rs.

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 02:13