HNS: Slijedi pokretanje procedura za institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH u skladu s federalističkim načelimaHNS BIH -
StoryEditor
HNS BiH

Oko pitanja plinske diverzifikacije trebaju se uzeti u obzir i interesi svih konstitutivnih naroda

Piše hina  /  24.06.2023., 21:52h

Hrvatski narodni sabor BiH u subotu je ocijenio strateški važnim izgradnju plinovoda prema Hrvatskoj i nastavak euroatlantskih integracija, čime su reagirali na kritike što ih je jučer uputio američki veleposlanik u toj zemlji prema njihovu čelniku Draganu Čoviću.

„HNS BiH ističe potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH. Sukladno tome, projekt Južne interkonekcije predstavlja strateški energetski pravac kako hrvatskoga naroda tako i Bosne i Hercegovine u cijelosti“, navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora.

Time su očito reagirali na jučerašnje kritike američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphya koji je istaknuo da čelnik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović uvjetuje izgradnju plinovoda kroz BiH, kojim bi se povezalo s LNG terminalom na Krku, s uspostavom etničke hrvatske kompanije u BiH koja bi obavljala poslove transporta plina.

Na taj način, smatra Murphy, blokira se izgradnja Južne plinske interkonekcije i daljnje europske integracije. BiH se trenutačno opskrbljuje plinom Turskim tokom koji je tursko-ruski projekt. 

Iz HNS-a BiH navode kako je upravo Vijeće ministara BiH kojemu je na čelu Borjana Krišto iz HDZ-a BiH nedavno poduprlo izgradnju Južne plinske interkonekcije i zatražilo ubrzavanja toga projekta na čemu se inzistiralo i prigodom prošlotjedne zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Pozvali su domaće i međunarodne partnere da se oko pitanja plinske diverzifikacije uzmu u obzir i interesi 'svih konstitutivnih naroda i drugih građana'.

Naveli su i kako su Hrvati predvodnici euroatlantskih integracija. 

„Opredijeljenost HNS-a svojim zapadnim partnerima i saveznicima te postizanju punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u ostaje trajna i neupitna“, istaknuli su.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:22