StoryEditor
debata u mostaru

Oko 90 posto žrtava trgovine ljudima u BiH su maloljetne osobe

Piše fena  /  26.08.2022., 16:04h

U prošloj godini, prema službenim podacima, u Bosni i Hercegovini identificirana je 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima, a mahom se radi o djeci, istaknuto je na javna debati „Zajedno u borbi protiv trgovine djecom. Prekinimo lanac trgovine – djeca nisu roba“ održanoj u Mostaru.

 - Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da su od 61 žrtve 54 bile maloljetne osobe. Identificirano je 27 dječaka i 27 djevojčica, što je oko 90 posto od ukupnog broja – rekla je Abida Pehlić iz udruženja „Novi put“.

Pehlić navodi kako je u BiH kazneno gonjenje počinitelja trgovine ljudima jedna od bolnih točaka.

- BiH je sve do prošle godine bila na nadzornoj listi američkog State Departmenta, i to tri godine uzastopno, upravo zbog neadekvatnog odgovora na problematiku trgovine ljudima. BiH je dugi niz godina prepoznata kao zemlja podrijetla žrtava, s tendencijom rasta broja maloljetnih žrtava – kazala je, dodavši kako složena društveno-politička slika bh. društva ide na ruku počiniteljima.

Kako je istaknuto na današnjem događaju, cilj javnih debata je upoznati ljude s rizicima s kojim se suočavaju djeca, naročito iz ranjivih i marginaliziranih grupa, oblicima iskorištavanja djece i metodama za privlačenje djece, kako prepoznati djecu žrtve trgovine, način reagiranja i postupanja.

- Najčešće je riječ o pripadnicima romske nacionalne manjine, koji su najranjivija kategorija. Međutim, imamo i saznanja da je određeni broj neromske populacije i socijalno ugroženih društvenih skupina također jako ranjiv na trgovinu ljudima i sve vidove iskorištavanja – istaknula je Pehlić.

- Skoro sve su BiH državljani, a veoma mali broj čine strani državljani u tranzitu prema zemljama zapadne Europe. Našim žrtvama se trguje i u BiH i u stranim zemljama, a nažalost počinitelji su većinom bh. državljani koji su dobro uvezani u stranim zemljama – zaključila je Pehlić.

Ona je na kraju apelirala na sve građane BiH da policiji ili nevladinim organizacijama prijave sumnjive radnje koje bi mogle spadati u ovaj vid kaznenog djela.

Današnju javnu debatu organizirala je udruga „Novi put“, u suradnji s udruženjem „Žena BiH“, a u okviru istoimene kampanje koju tijekom kolovoza realizira udruženje građana “Budućnost” iz Modriče u suradnji s članicama „Mreže RING“ i „SNAŽNIJI GLAS ZA DJECU BiH“ u vidu javnih događaja u 11 gradova Bosne i Hercegovine.

Program financijski podržavaju EU i Vijeće Europe kroz zajednički program „Horizontal Facility“ za zapadni Balkan i Tursku.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 17:35