Article_Top_970x250

OHR za Dnevnik.ba: Evo što kažu o svome odlasku iz BiH

ODGOVOR RUSKOJ DUŽNOSNICI

OHR za Dnevnik.ba: Evo što kažu o svome odlasku iz BiH

tra 24, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednica Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko jučer je boravila u Sarajevu, tamo je, između ostalog, kazala kako priželjkuje skori odlazak OHR-a iz naše zemlje, jačanje uloge entiteta i ravnopravnost tri konstitutivna naroda onako kako je i definirano Daytonskim sporazumom.

U obraćanju izaslanicima Doma naroda rekla je da se Rusija zalaže za što skoriji odlazak Ureda visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine, ravnopravnost sva tri naroda, kao i za jačanje uloge entiteta BiH, a opširnije o tome što je rekla čitajte na sljedećoj poveznici: OVDJE

Pitali smo i Ured visokog predstavnika u BiH kako to komentiraju.

U kratkoj izjavi za Dnevnik.ba OHR je komentirao poziv ruske dužnosnice da napuste Bosnu i Hercegovinu podsjetivši na sastanak Vijeća za provedbu mira iz veljače 2008. godine.

“Uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, definirani na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u veljači 2008. g., poznati pod nazivom “Program 5+2”, i dalje su na snazi i nisu se izmijenili. Rusija je članica Vijeća za provedbu mira i u više navrata je jasno izjavila da u potpunosti poštuje Daytonski mirovni sporazum, što uključuje i mandat visokog predstavnika, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, poručili su iz OHR-a za Dnevnik.ba.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250