Sarajevo, 27.7.2022.- Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo je u srijedu djelomične izmjene izbornog zakona no one su uglavnom tehničke prirode i ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim. Schmidt je u izjavi medijima u Sarajevu potvrdio da je od danas na snazi paket izmjena izbornog zakona što ga je donio temeljem svojih bonskih ovlasti. foto HINA/ FENA/ Hazim Aljović/ uaHINA -
StoryEditor

OHR za Dnevnik.ba: Nećemo komentirati izjave Bakira Izetbegovića

Piše J.G., G.L.  /  01.08.2022., 14:35h

OHR neće komentirati izjave Bakira Izetbegović, predsjednika SDA, odgovor je iz Ureda visokog predstavnika na upit portala Dnevnik.ba kako komentiraju najnovije Izetbegovićeve prijetnje ratom i oružanim sukobima te, kako je rekao i najavio, da će "SDA formulirati granice Christianu Schmidtu".

Podsjetimo, Bakir Izetbegović, predsjednik najveće bošnjačke stranke, u zadnjih je nekoliko dana otkako traje antihrvatska histerija uzrokovana navodnim odlukama visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona BiH, na stranačkim tribinama govorio o ratu, prebrojavao potencijalne vojnike i oružanim sukobima, ali i prijetio međunarodnim dužnosnicima. 

Sinoć je tako kazao kako se "u šest tjedana predizborne upale nećemo dogovoriti" referirajući se na zahtjev visokog predstavnika da se predstavnici Hrvata i Bošnjaka dogovore o izmjenama Izbornog zakona, a ako to ne uspiju, onda je najavljeno nametanje Izbornog zakona. 

"Schmidt će nešto nametnuti, a mi ćemo mu formulirati granice. Rekao nam je da 3% nije rješenje, a prije pet dana su svi mislili s one strane da je rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje, kao i mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova zastupnika, pa da praktično osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definirati što ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimist, da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, s prijateljima usmjeriti stvari kuda trebaju ići. To možemo", rekao je. 

Izetbegović je tako na nedavnom skupu SDA rekao da su se "prebrojali". 

“Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, rekao je Izetbegović nedavno. 

Izetbegovićeve izjave ranije su naišle na osudu Veleposlanstva SAD-a u BiH. 

G. L. , J.G. / Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 08:01