Article_Top_970x250

OHR: "Ustavni sud je kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir BiH"

ured visokog predstavnika

OHR: "Ustavni sud je kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir BiH"

velj 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru stoga iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH očekuju od svih političkih stranaka da poštuju bh. institucije i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode BiH prema priključivanju Europi.

- Ne osvrćući se na konkretnu odluku Ustavnog suda koju nismo vidjeli, želimo podsjetiti na to da je Ustavni sud kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH - rečeno je za Fenu iz OHR-a.

Kako su dodali, u skladu s Ustavom BiH, entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obvezujuće.

Komentirajući današnju odluku predstavnika Republike Srpske da će na razini BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca, iz OHR-a su podsjetili da je prisustvo međunarodnih sudaca u Ustavnom sudu BiH predviđeno Ustavom.

- Napadi na Sud ili bilo kog od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa - poručeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Dnevnik.ba