StoryEditor

OHR: Starom sazivu Doma naroda nedostaje demokratski legitimitet da donosi odluke

Piše D  /  17.01.2019., 05:01h

Ured visokog predstavnika za portal Klix je ocijenio da stari saziv Doma naroda Federacije BiH nema demokratski legitimitet donositi odluke. Ovo je posebno važno kada se gleda kroz prizmu usvajanja proračuna Federacije BiH za 2019. godinu, koji je usvojen na Zastupničkom domu, a čeka izjašnjavanje Doma naroda.

OHR u odgovoru na upit ovog portala odgovorio kako političke stranke trebaju usmjeriti svoje napore na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora izaslanika u novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH u kantonalnim skupštinama.

"Stoga pozivamo kantonalne skupštine koje to još nisu uradile da ispune svoje ustavne obveze i izaberu izaslanike bez odgađanja. Imajući u vidu da su opći izbori održani i rezultati potvrđeni, starom sazivu Doma naroda nedostaje demokratski legitimitet da donosi odluke, posebno kada je riječ o tako bitnim pitanjima kao što je usvajanje proračuna. Osim pravnih nedoumica koje bi takve odluke prouzročile, usvajanje proračuna od starog saziva Doma naroda bi također postavilo opasan presedan koji bi potom mogao biti zloupotrijebljen za nova odugovlačenja postupka uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", stoji u odgovoru koji potpisuje Ljiljana Radetić, viša savjetnica OHR-a za vanjske i medijske poslove.

Ured visokog predstavnika ovime ostaje vjeran svom stavu od prije 12 godina.

"Nakon što se održe izbori i rezultati budu potvrđeni, ‘stari‘ Dom naroda više nema demokratski mandat za donošenje zakona. Samo novi saziv Doma naroda FBiH može donositi nove zakone", stoji u OHR-ovom tumačenju iz 2007. godine.

Ovu problematiku potpuno drugačije tumači Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. On je za Klix.ba kazao kako presude Ustavnog suda iz 2011. godine govore o kontinuitetu zakonodavne vlasti, a u ovom slučaju oslanja se i na pravnu logiku da ako zastupnici sve to vrijeme uživaju prava i primaju plate, onda imaju i obveze.

"Ti ljudi su u mandatu, SIP im nije oduzeo mandate, nije imenovan novi dom, tako da taj kontinuitet postoji. Ja kao pravnik tako to logički tumačim, a u prilog ide i presuda Ustavnog suda", pojasnio je Hadžiavdić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:49