Sarajevo, 27.7.2022.- Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo je u srijedu djelomične izmjene izbornog zakona no one su uglavnom tehničke prirode i ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim. Schmidt je u izjavi medijima u Sarajevu potvrdio da je od danas na snazi paket izmjena izbornog zakona što ga je donio temeljem svojih bonskih ovlasti. foto HINA/ FENA/ Hazim Aljović/ uaHINA -
StoryEditor
otklonjene nedoumice

OHR: Odluke od 2. listopada ne utječu na izbore, reforme i dalje neophodne

Piše desk  /  04.10.2022., 18:17h

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se danas povodom nedoumica nastalih u javnosti nakon odluka koje je visoki predstavnik donio na dan Općih izbora, a kojima se uvode izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

“Odluke visokog predstavnika od 2. listopada odnose se na funkcioniranje institucija FBiH, pojednostavljenje procesa formiranja vlasti, ukidanje blokada i zlouporabe mehanizama zaštite u zakonodavnim i pravosudnim tijelima. One ni na koji način ne utječu na volju glasača i rezultat Općih izbora 2022.”, poručeno je iz OHR-a, prenosi N1.

Naglašava se kako “izbori pripadaju glasačima”, te podsjeća kako je visoki predstavnik više puta naglašavao da će inzistirati na poštivanju provedbi volje glasača u postupku formiranja vlasti, “što nije bio slučaj u Federaciji BiH u protekle četiri godine”.

Odgovarajući na tvrdnje da visoki predstavnik diskriminira “Ostale” jer se odluke koje je donio ne odnose na izbor članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, iz OHR-a navode kako pravo da mijenja odredbe Ustava BiH, koji je dio Daytonskog mirovnog sporazuma, pripada isključivo Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Prema tome, odluke od 2. listopada nisu dio velike izborne reforme koja je i dalje neophodna kako bi ispunila svoje međunarodne obveze i uklonila diskriminaciju iz izbornog procesa. Visoki predstavnik je više puta pozivao Parlamentarnu skupštinu BiH da se hitno pozabavi ovim pitanjem, te stoga predlaže novoizabranom sazivu da donese brzu odluku u provedbi presude Sejdić-Finci i drugih presuda”, ističe se u priopćenju.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt je u nedjelju nedugo nakon zatvaranja većine birališta u BiH objavio odluku pod službenim nazivom “Mjere za poboljšanje funkcionalnosti Federacije BiH”.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:18