Article_Top_970x250

OHR: Entiteti moraju u potpunosti poštivati odluke institucija BiH

odgovor

OHR: Entiteti moraju u potpunosti poštivati odluke institucija BiH

lis 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iz OHR-a su poručili da su pokušaji izvršnih vlasti da izvrše pritisak na predstavnike pravosuđa ili utječu na njihova imenovanja, potpuno neprihvatljivi.

Jednostrane odluke kojima bi se suspendirale ili ograničile nadležnosti i odluke pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine na dijelu bosanskohercegovačke teritorije bile bi protuustavne i neprihvatljive - odgovor je iz OHR-a na upit Fene u vezi s pozivom predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika srpskim predstavnicima u pravosudnim institucijama da napuste svoje pozicije te najavom ograničavanja nadležnosti Suda BiH i Tužiteljstva BiH na teritoriji RS-a.

Kako su istakli, prema Ustavu BiH, entiteti moraju u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući zakone donesene na državnom nivou te odluke državnih pravosudnih organa. Sud BiH i Tužiteljstvo BiH imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH.

Iz OHR-a su poručili da su pokušaji izvršnih vlasti da izvrše pritisak na predstavnike pravosuđa ili utječu na njihova imenovanja, potpuno neprihvatljivi u kontekstu neovisnog pravosuđa te podvukli kako sucima mora biti omogućen neovisan rad, bez neprimjerenog političkog pritiska.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250