StoryEditor

OHR: Bošnjačke stranke se moraju suzdržati jednostranih poteza

Piše D  /  20.07.2018., 04:07h

Nakon što se saznalo da će dopredsjedavajući Lidije Bradare (HDZ BiH), Drago Puzigaća (SNSD), podržati zahtjev Kluba Hrvata da ovaj zakon ugrožava vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda Klub Bošnjaka razmatra i smjenu Drage Puzigaće, dopredsjedavajućeg ovog Doma, zbog toga što je  potpisao zahtjev predsjedavajuće Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

U ocjeni ovakvog stanja iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) za Patriju kažu da “Ured visokog predstavnika i dalje poziva bh. političke stranke da nastave razgovore kako bi došli do rješenja za izbornu reformu koja će omogućiti brzu provedbu rezultata izbora u listopadu“.

- Kako je Vijeće za provedbu mira (PIC) jasno stavilo do znanja, od suštinskog je značaja da nadležne vlasti u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućile neometanu provedbu općih izbora 2018. i implementaciju izbornih rezultata, te da iskoriste vrijeme do izbora da se ponovo okrenu postizanju rješenja za pitanja koja su bitna bh. građanima i suzdrže se od jednostranih poteza koji bi ugrozili političku stabilnost zemlje – kažu iz OHR-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:25