StoryEditor
bizarno

Ogromni požar u Kaliforniji podmetnula je - šamanka: "Htjela sam prokuhati medvjeđu mokraću"

Piše desk  /  27.09.2021., 14:01h
Posve bizarna priča krije se iza podmetanja velikog požara koji je u Kaliforniji zahvatio 8.500 hektara zemlje prilikom čega je uništen 41 dom i 90 drugih građevina.

Osumnjičena je bivša studentica šumarstva koja je ujedno i šaman te instruktorica joge, Aleksandra Suverneva (30) iz Palo Alta. Istražiteljima je ispričala da je požar sasvim slučajno aktivirala dok je pokušavala prokuhati medvjeđu mokraću kako bi ju mogla popiti. U petak je optužena za podmetanje požara u prirodi koji je rezultirao proglašenjem izvanrednog stanja u Kaliforniji, piše Jutarnji.hr.

Suverneva se izjasnila da nije kriva, a prijeti joj do devet godina zatvora.

Suverneva je istražiteljima navodno ispričala da je tijekom planinarenja postala žedna te je u suhom potoku pronašla lokvu koja je sadržavala medvjeđi urin. Tvrdi da je zatim pokušala filtrirati vodu pomoću vrećica čaja, ali kada joj to nije uspjelo, zapalila je vatricu da prokuha vodu. Ustvrdila je da je bilo prevlažno da zapali vatru, pa je popila tekućinu i nastavila hodati.

Radnici u obližnjem kamenolomu izvijestili su da su vidjeli Suvernevu u čudnom raspoloženju dok je prolazila na području okruga Shasta gdje je započeo požar u srijedu poslijepodne, naveli su u priopćenju iz kalifornijskog Ministarstva šumarstva i zaštite od požara.

Suverneva je izašla iz šume blizu vatrene linije i prišla vatrogascima. Rekla im je da je dehidrirana i da joj treba liječnička pomoć. U džepu je u vrijeme uhićenja imala upaljač i patrone CO2.

Tijekom razgovora s policijom i vatrogascima zajednički su došli do zaključka da je Suverneva odgovorna za podmetanje požara. Uhićena je i smještena u zatvor okruga Shasta.

Suverneva je diplomirala na kalifornijskom Institutu za tehnologiju. Također je radila kao instruktorica joge i naziva sebe šamanom.

- Teško je razumjeti da ovakva katastrofa zapravo nije prirodna katastrofa. Imamo osumnjičenika, rekao je načelnik okruga Shasta Michael L. Johnson.

Nakon diplome Aleksandra Suverneva upisala je doktorski studij na državnom sveučilištu u New Yorku - Koledž za znanost o okolišu i šumarstvo. Nakon toga je radila kao znanstvena suradnica. znanstvena suradnica u biotehnološkim tvrtkama poput Gilead sciences i Nanosyn.

Na društvenoj mreži LinkedIn navodi da joj je zanimanje šaman.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:27