StoryEditor
lokalni izbori u njemačkoj

Ogromna pobjeda desnice u Njemačkoj

Piše desk  /  27.06.2023., 12:06h

Alternativa za Njemačku (AfD) nakon uspjeha na nedjeljnim izborima u Sonnebergu imat će prvi put u povijesti svog čovjeka na dužnosti čelnika jednog njemačkog okruga, piše DW. To je Robert Sesselmann, koji uskoro preuzima vrhovnu dužnost izvršne vlasti na lokalnoj razini.

50-godišnjak je u drugom krugu izbora u okrugu koji se nalazi na jugu savezne zemlje Tiringije osvojio 52.8% glasova, odnosno apsolutnu većinu, potvrdila je Izborna komisija. CDU-ov kandidat Jürgen Köpper, kojeg su podržali Ljevica, SPD, Zeleni i FDP, osvojio je 47.2 posto glasova.

Stopa izlaznosti na izbore je po službenim navodima iznosila 58.2%. Već u prvom izbornom krugu Sesselmann je s 47% glasova bio u vodstvu. Okrug Sonneberg u Tirinškoj šumi je jedan od najmanjih u Njemačkoj. U njemu živi oko 57.000 ljudi, a pravo glasa je imalo oko 48.000 osoba.

Sesselmann je odvjetnik i zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu u Erfurtu. Potječe iz grada Sonneberga. Kao budući čelnik okruga i kao predstavnik AfD-a, kako se očekuje, djelovat će između ostalog protiv smještaja izbjeglica u tom okrugu.

No ipak neće imati previše mogućnosti za kreiranje politike na lokalnoj razini. Po njemačkom zakonu, čelnik nekog okruga zadužen je za vođenje sjednica komunalnog parlamenta, odnosno provođenje odluka lokalnog predstavništva u praksi. Ta dužnost je po opisu često slična dužnosti poslovođe.

CDU-ov kandidat "razočaran"

CDU-ov kandidat Köpper je izborne rezultate nazvao "razočaravajućima" i dodao kako se radi o lošem danu za okrug Sonneberg i saveznu zemlju Tiringiju. "Usprkos iznimno angažiranom radu nebrojenih izbornih volontera, građani Sonneberga su danas donijeli drugačiju odluku", kazao je Köpper, po onom što stoji u službenom priopćenju. Dodao je kako je predizbornu kampanju u Sonnebergu na koncu zasjenila loša politika savezne vlade.

Sesselmann i AfD su u predizbornoj kampanji forsirali teme koje dominiraju na saveznoj razini u Njemačkoj, posebice novi, sporni zakon o tome kako će se Nijemci ubuduće grijati, visoku stopu inflacije te porast broja izbjeglica. U regiji koja je uglavnom ruralna i konzervativna, kako kažu analitičari, zapravo se odlučivalo o kursu savezne vlade, o kursu kojim su trenutno mnogi nezadovoljni.

Kako piše magazin Der Spiegel, tirinška policija upravo vodi istražni postupak protiv Sesselmanna. Radi se o sumnji na to da je tijekom predizborne kampanje verbalno prijetio jednom čovjeku koji je htio objesiti plakate CDU-a. AfD-ov političar, kako se tvrdi, tom je čovjeku predbacio da namjerava maknuti njegove plakate.

Sesselmann želi sa svima razgovarati

Sesselmann je najavio da želi razgovarati i s političkim protivnicima. Trebalo bi po strani ostaviti ideologiju, rekao je na AfD-ovoj izbornoj zabavi u Sonnebergu. Novoizabrani okružni čelnik je najavio da želi razgovarati sa svim strankama zastupljenima u novom sazivu okružnog vijeća. "Moramo prići i političkom protivniku", rekao je i naglasio kako su za njega prioritet konkretne teme poput konsolidiranja proračuna i saniranja škola.

AfD-ov političar je najavio da će se povući iz pokrajinskog parlamenta i položiti svoj mandat. "Imam ograničeno radno vrijeme", dodao je. Sesselmann je rekao kako AfD vidi "na putu da postane narodna stranka". U kontekstu predstojećih pokrajinskih izbora u Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu on je naglasio: "Mi u idućoj godini, u 2024., možemo ispisati povijest."

U svom govoru na izbornoj zabavi AfD-a nakon objave rezultata kritizirao je medije kao "sistemske" koji su ga, kako je dodao, natjerali da vodi ideološku kampanju. Tirinški pokrajinski ogranak AfD-a, čiji je član i Sesselmann, Služba za zaštitu ustavnog poretka Tiringije je proglasila "zajamčeno desno-ekstremnim" te Služba pomno prati aktivnosti AfD-a u toj istočnonjemačkoj saveznoj zemlji.

Strah od blokade

Savezno udruženje njemačkih okruga (Der Deutsche Landkreistag) podsjetilo je u kontekstu izbora u Sonnebergu da se sve čelnice i svi čelnici njemačkih okruga moraju pridržavati prava i zakona u zemlji.

"Kao izabrani državni službenik gospodin Sesselmann je dužan poštovati slobodarsko-demokratski temeljni poredak", objavio je predsjednik Landkreistaga Reinhard Sager i dodao: "Primili smo rezultate izbora na znanje."

Okrug mora i ubuduće biti sposoban funkcionirati, a to može uspjeti samo u dobroj suradnji okružnog vijeća i šefa okruga, dodaje Sager: "Ne smije biti politike blokiranja. Treba naglasiti da se ovdje radi o rezultatu demokratskih izbora. Za druge stranke bi taj rezultat trebao biti velika motivacija da budu uvjerljivije u političkoj areni."

Povjerenica za borbu protiv diskriminacije: Pobjeda AfD-a "povijesno najniža točka"

"Pobjeda na lokalnim izborima kandidata krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) je povijesno najniža točka u njemačkoj demokraciji", rekla je državna povjerenica za borbu protiv diskriminacije.

"Iznad svega, mnoge ljude u Njemačkoj plaši kada stranka koja se doima otvoreno neljudskom dobije moć da oblikuje stvari", rekla je Ferda Ataman za dpa.

Osobe s invaliditetom, migranti te queer i transrodne osobe boje se da će "njihova ustavom zajamčena prava biti sve više narušena", dodala je.

Glavne njemačke stranke imaju odgovornost ne voditi tu vrstu politike, već joj se suprotstaviti, upozorila je Ataman, koja od prošle godine vodi neovisnu Saveznu agenciju za borbu protiv diskriminacije.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 12:32