Article_Top_970x250

Ograničen uvoz piletine iz Turske

po zahtjevu Šarovića

Ograničen uvoz piletine iz Turske

kol 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Po zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovakvu odluku je donio "u cilju zaštite domaće industrije".

"Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Europsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Europsku uniju", izjavio je Šarović.

Kako se dodaje, mjera o zabrani uvoza posebno je važna ako se zna da, usprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više tisuća tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi se iz susjednih zemalja i Turske.

Podsjećamo, domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je više od 9.000 tona  mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regije a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Europske unije, prenose Nezavisne.

Dnevnik.ba