Article_Top_970x250

Oglasio se Škorin Domovinski pokret: Nismo osnivači stranke Hrvatski domovinski pokret u BiH

nisu povezani

Oglasio se Škorin Domovinski pokret: Nismo osnivači stranke Hrvatski domovinski pokret u BiH

sij 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Kažu da ih veseli pojava nove sestrinske opcije koja za cilj ima poboljšanje položaja Hrvata u BiH, ali naglašavaju kako nisu njeni osnivači

U bh. javnosti se proteklih tjedana pojavila vijest o osnivanju stranke Domovinski pokret Miroslava Škore u Bosni i Hercegovini.

- Zbog cjelovitog i potpunog informiranja javnosti, važno je pojasniti kako je politička stranka Domovinski pokret Miroslava Škore osnovana u Republici Hrvatskoj i kao takva nema pravne instrumente niti mogućnosti za osnivanje političke stranke u bilo kojoj drugoj državi, pa tako niti u BiH. Dakle, Domovinski pokret Miroslava Škore nije registrirao stranku u BiH, naveli su iz stranke na čijem je čelu hrvatski glazbenik.

Dodali su kako je činjenica da je u Livnu u studenom osnovana stranka sa sličnim, ali ne i s istim imenom - Hrvatski domovinski pokret. Domovinski pokret Miroslava Škore, dodaju, nije na svojim službenim kanalima, niti putem svojih članova, izvještavao javnost o osnivanju stranke sličnoga imena u BiH upravo zato što je riječ o dvije odvojene pravne osobe i dvije stranke registrirane u različitim političkim sustavima.   

- Shodno tome, vodstvo Domovinskog pokreta Miroslava Škore nije javno istupalo niti će istupati, niti ima pravo i želju istupati u ime Hrvatskog domovinskog pokreta o načinu političkog funkcioniranja u toj zemlji, o Hrvatskom narodnom saboru, niti o uključenosti pripadnika različitih nacionalnosti u stranku. Stoga je pogrešno pojedine izjave u medijskom prostoru tumačiti kao direktivu i političke ciljeve Miroslava Škore. Predsjednik Hrvatskog domovinskog pokreta je, kako je i sam potvrdio u medijima, bojnik Slavko Andačić, a ne Miroslav Škoro, dodaju.

U fokusu djelovanja političke stranke Domovinski pokret Miroslava Škore, registrirane u Republici Hrvatskoj, trenutno je, naveli su, jačanje organizacije unutar granica ove države.

- Ipak, naravno da nas veseli pojava nove sestrinske opcije koja za cilj ima poboljšanje položaja Hrvata u BiH, ali i pojava ljudi koji imaju hrabrosti suprotstaviti se i natjecati s ukorijenjenim političkim elitama koje su pod palicom duopola u zadnjih 20-ak godina trgovale hrvatskim nacionalnim interesima u BiH, te na taj način dovele položaj Hrvata u trenutno katastrofalno stanje. Vjerujemo kako je bojnik Andačić, koji do sada nikada nije bio politički aktivan, a kao nekadašnji zapovjednik 10. topničko-raketne brigade, magistar novinarstva, komunikologije i odnosa s javnošću, upravo takav hrabar čovjek, zaključuje se u pismu Domovinskog pokreta.

Dnevnik.ba