StoryEditor
ruski plin

Oglasio se Kremlj: Ipak neće odmah isključiti plin ‘neprijateljskim zemljama‘

Piše desk  /  01.04.2022., 14:27h
Kremlj je objavio da neće odmah isključiti dostavu plina u zemljama koje ne udovolje jučerašnjem ultimatumu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podsjetimo, Putin je jučer u televizijskom obraćanju rekao da je potpisao novi dekret prema kojem "neprijateljske zemlje" od danas moraju plaćati za ruski plin u rubljama ili će postojeći ugovori biti raskinuti. 

"Dobio sam puno pitanja o tome znači li novi dekret da ćemo od danas isključiti isporuku plina zemljama koje ne počnu plaćati u rubljima. Ne, to ne znači to i to ne slijedi iz dekreta", rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi Index.

Peskov je dodao da su plaćanja za današnje isporuke plina predviđena krajem travnja ili početkom svibnja.

"Ali još jednom ponavljam, za sve detalje je bolje kontaktirati Gazprom", rekao je Peskov. 

Što je jučer zatražio Putin?

Putinova odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom. Strani kupac sada je dužan prebaciti devize na jedan poseban, tzv. "K" račun u banci. Gazprombank bi tada kupovao rublje u ime kupca plina kako bi prebacio rublje na drugi poseban račun "K", stoji u odluci koju je potpisao Putin.

Britanija je ranije ovog mjeseca stavila Gazprombank na svoj popis zabranjenih subjekata. Nije bio uključen u naredbu EU o isključenju nekih ruskih banaka iz SWIFT sustava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što stoji iza te promjene?

Taj potez predstavlja odmazdu za sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Moskva, koja kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, opisuje zapadne mjere kao ekonomski rat.

Natjerati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj. Do sada je ove godine Europa potrošila 200 do 800 milijuna eura dnevno na ruski plin, a pretvaranje tog iznosa u rublje bilo bi ogroman poticaj.

Zašto je to važno?

Europa se uvelike oslanja na Rusiju za svoje energetske potrebe i više od 40 posto plina dolazi iz Rusije. Ako Moskva odluči zatvoriti slavinu, to bi moglo izazvati nestašice, zatvaranje tvornica i velike cijene energije u cijeloj regiji.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, već je aktivirala plan za hitne slučajeve koji bi mogao značiti racioniranje energije ako zalihe plina postanu preniske. Nizozemske cijene plina, europska referentna vrijednost, ove su godine već dosegle rekordne vrijednosti zbog zabrinutosti oko opskrbe, potaknuvši inflaciju u regiji i povećavši rizik od recesije.

Hoće li strani kupci prijeći na rublje?

Zasad se to čini malo vjerojatnim. Zapadne zemlje su rekle da bi plaćanje u rubljima prekršilo ugovore za koje bi trebali mjeseci da se ponovno ispregovaraju.

01. prosinac 2022 21:27