StoryEditor

Oglasio se i TIOIL: pratimo europske standarde pri uvozu goriva

Piše Ivana Cvjetković  /  30.07.2021., 02:15h

U posljednjih nekoliko dana se kroz medije optuživalo poduzeće za trgovinu naftom i naftnim derivatima Tioil d.o.o. da su izbjegavali plaćati dadžbine državi kroz rupe u zakonu, pa se po tom pitanju odlučio oglasiti i sam vlasnik Tihomir Matošević.

Naime, radi se o tome da se u dizel-gorivo dodavalo i pet posto bio-dizel goriva, na čiji uvoz se ne plaćaju akcize i putarina. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje 17 poduzeća sa područja BiH su time u dvije godine državni proračun oštetili za 2.376.516 KM, no uvoz ovog goriva, kao ni mješanje sa dizelom, nije protuzakonito. 

Matošević smatra da se ovakvim medijskim napadima želi oštetiti ugled poduzeća, te naštetiti radu.

Tioil je podzeće koje popravlja gospodarsku sliku Srednje Bosne i zapošljava oko 250 radnika.

“Pojedini dirigirani mediji svojim su pisanjem ugled poduzeća TIOIL, ali i moj osobni. Mi smo vodeći privatni distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Imamo preko 40 benzinskih crpki sa preko 250 zadovoljnih djelatnika, kojima plaće ne kasne i uredno se izmiruju sve obaveze prema državi.”.

Matošević objašnjava da se biodizel uvozi pio europskim standardima, kako bi i popravili kvalitetu dizelskog goriva i zaštitili okoliš sa manjim ispušnim plinovima, a ne zbog izbjegavanja plaćanja akciza.

"Poduzeće posluje od 2002. godine i nije nije imalo problema sa ovlaštenim kućama koje redovno i gotovo svakodnevno uzimaju uzorke na našim benzinskim crpkama”, dodaje Matošević, kao ni da "svi naši korisnici, poslovni partneri nikada nisu imali problema i pritužbi na kvalitetu naših usluga, čak su zadovoljni jer udio biodizela u omjeru od 5 do 7 % poboljšava kvalitetu samog dizela, što se može vidjeti iz certifikata kojim su rađeni uzorci.".

Vlasnik Tiola kaže da se trude europske standarde primjeniti i na našem tržištu, kao i da je cilj poduzeća zadovoljan korisnik i zaštita okoliša i prirodne sredine u kojoj živimo, a na koja će se goriva plaćati akcize, ne određuju oni koji ih prodaju, nego vlast koja donosi zakone.

 

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 23:12