Article_Top_970x250

Oglasio se hrvatski MUP na tvrdnje 'Guardiana' da hrvatska policija crta križeve na glavama migranata

migranti u bih

Oglasio se hrvatski MUP na tvrdnje 'Guardiana' da hrvatska policija crta križeve na glavama migranata

svibnja 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Guardian

Britanski list "Guardian" objavio je članak o tome da hrvatska policija navodno bojom u spreju crta križeve na glave tražitelja azila prilikom njihovog pokušaja prelaska granice iz BiH.

List je objavio brojne fotografije incidenta koji su mnoge organizacije za ljudska prava opisale kao "najnovije ponižavanje" migranata koji putuju balkanskom rutom koje provode hrvatske vlasti.

Hrvatski MUP danas je reagirao na članak ističući da se radi o nizu neutemeljenih optužbi.

- Na pretenciozan način, neobjektivnošću i senzacionalističkim člancima optužuje se hrvatske policijske službenike za ksenofobiju, a posebno je apsurdno što se takve optužbe imputiraju policijskim službenicima države koja ima izrazito dobre i prijateljske odnose s Islamskom zajednicom - navodi MUP.

Poseno zabrinjava i zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito potiče na vjersku netrpeljivost, plasiran u javnost tijekom mjeseca ramazana, navodi također MUP.

- Konstrukcija kako se migrante obilježava znakom križa zbog njihove vjeroispovijesti pokazuje apsolutno neznanje autora članka i unaprijed formiran napad na Republiku Hrvatsku bez poznavanja osnovnih činjenica. Naime, šire je poznato da Republika Hrvatska ima odlične odnose s muslimanskom vjerskom zajednicom koja je visoko cijenjena u hrvatskome društvu, što se u svjetskoj javnosti ističe kao primjer suradnje s vjerskim zajednicama - stoji između ostalog u reagiranju hrvatskog MUP-a.

Dnevnik.ba