StoryEditor
teksaški biskup

Oglasio se biskup kojeg je papa Franjo smijenio: "Oko njega djeluju ogromne sile zla"

Piše desk  /  14.11.2023., 13:26h

Papa Franjo smijenio je biskupa Josepha E. Stricklanda iz Tylera u Texasu, jednog od svojih najžešćih kritičara među američkim katoličkim konzervativcima, priopćio je Vatikan u subotu.

Vrlo se rijetko događa da rimokatolički biskup bude izravno razriješen svojih dužnosti. Obično biskupi, koji imaju problema s Vatikanom, prvo sami podnose ostavku koju Papa prihvaća. 

No ovaj put Papa je uzeo stvar u svoje ruke, što je iznimno drastičan potez, na koji se odlučio nakon što je biskup odbio zahtjev za ostavkom. Strickland, inače, ima 65 godina, 10 godina manje od uobičajene biskupske dobi za umirovljenje.

Nekoliko sati nakon objave smjene, biskup je u internetskom videointervjuu s John-Henryjem Westenom, s katoličkog portala LifeSiteNews, odgovorio kako biskupija dobro stoji, financijski je zdrava i ima mnogo sjemeništaraca.  Ako je smijenjen, to je, smatra, zato što je bio prijetnja onima koji manevriraju oko pape kako bi promijenili istinu katoličkog nauka.

‘Postoje mnoge sile koje rade oko njega‘

Kada su Stricklanda upitali zašto je maknut, on je u ovom intervjuu odgovorio: "Jedini odgovor koji imam je da danas postoje snage u Crkvi koje ne žele istinu Evanđelja, žele je promijeniti žele je se riješiti. Istina, ali Istina neće nestati jer Istina je Isus Krist".

Iako je "sigurno papa Franjo jedini s autoritetom vrhovnog pape", Strickland upozorava da "postoje mnoge sile koje rade oko njega, utječući na njega, da donosi takve vrste odluka. Zato molimo za njega, kao sina Božjega i u njegovoj ulozi vrhovnog pape".

"Moramo zapamtiti da u svijetu djeluju ogromne i moćne sile zla. Sveti Pavao nas podsjeća: ‘mi se ne borimo protiv ljudskih bića, od krvi i mesa, nego protiv sila i poglavarstva zla". "To je istina. To je stvarno. Zlo ne želi istinu Isusa Krista", inzistira pa nastavlja:

Tvrdi da se radi na promjeni preustroja Crkve

"Ima ljudi u Crkvi koji, umjesto da se hvale Kristovom vjerom, žele izbrisati značajne dijelove Svetoga pisma, govoreći: ‘pogriješili su‘ ili ‘mi to jednostavno možemo zanemariti‘. Sveci, dvije tisuće godina, oni to nisu ‘pogrešno shvatili‘. Doktrina, njeno razumijevanje, se razvija, ali u smislu produbljivanja, a ne preokretanja svog smjera. Ali postoje sile koje žele promijeniti smjer, promijeniti moralna učenja, potpuno preustrojiti Crkvu", dodaje.

"Papa je taj koji donosi odluke. On je čovjek, samo čovjek. Nitko od nas nema supermoći. Imamo dar Duha Svetoga koji nas vodi ako otvorimo svoja srca. Ali postoje sile koje moramo prepoznati iza toga koji guraju ovo otpuštanje", ustvrdio je Strickland, prenosi vjera.hr.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 22:38