StoryEditor
izborna reforma

Oglasili se Eichorst i Palmer o pregovorima u Neumu: Korak po korak ostvaruje se napredak

Piše Desk  /  29.01.2022., 15:03h
Europska službenica Angelina Eichorst i američki diplomat Matthew Palmer su ocijenili da postoji napredak u pregovorima u Neumu o izmjenama Izbornog zakona. Konačnog dogovora još nema.

"Veoma su konstruktivni. Možete vidjeti i osjetiti da se intenzivno radi. Osjetimo da postoji ozbiljna posvećenost da se nađu rješenja za ključna pitanja. Dat ćemo im još vremena i mogućnosti da razgovaraju, a onda da vam se i sami obrate", rekla je Eichorst u današnjem obraćanju novinarima.

Palmer smatra da je posebno dobar posao uradila grupa koja radi na integritetu izbornog procesa.

"Korak po korak ostvaruje se napredak. Što se šire diskusije o izborima, postoje pregovori u otvorenom i iskrenom duhu. Pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme", naglasio je.

Kako je kazao, svima je jasno da bi se primijenile presude Europskog suda za ljudska prava da će biti potrebno izmijeniti Ustav, ali da to neće biti lako.

"Diskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija Federacije Bosne i Hercegovine je naporan i temeljit rad", naveo je Palmer.

Odgovorio je na pitanje da li strani službenici imaju konkretan prijedlog.

"Nemamo konkretan prijedlog ili nacrt. Intenzivno radimo već četiri, pet ili šest mjeseci na analiziranju i diskusiji o svim pitanjima koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da bismo došli do prijedloga kojima će svi biti zadovoljni", poručio je.

Nije rok za završetak pregovora u Neumu koji su počeli jučer, 28. siječnja.

"Fokusirani samo na ono što se danas događa, da i danas radimo do kraja dana. Želimo završiti ono što moramo uraditi danas. Sutra ćemo raditi ono što smo zacrtali za sutra", kazao je.

Eichorst i Palmer su najavili da će se uskoro ponovo obratiti medijima s novim informacijama, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:28