StoryEditor

OGLASILA SE NOVINARKA ‘Grabar-Kitarović nije povezala vlasti u BiH s militantima i Iranom...‘

Piše D  /  31.07.2019., 02:07h

Novinarka "Jerusalem Posta" Greer Fay Cashman, koja je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović pripisala izjave o tome da u BiH vlada militantni islam, što je proizvelo lavinu osuda u toj zemlji, ustvrdila je u srijedu kako je to zapravo interpretirala dio komentara hrvatske predsjednice o vezi imigranata i radikalnog islama.

U konfuznoj interpretaciji toga što je proizvelo novi skandal u odnosima Hrvatske i BiH Cahsman je za portal sarajevskog "Dnevnog avaza" kazala kako ostaje pri navodima o sadržaju razgovora što su ih iza zatvorenih vrata vodili predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Izraela Reuven Rivlin, ali je istodobno korigirala najsporniji dio teksta kojega je napisala.

"U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona jest spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike te iz drugih dijelova Azije", kazala je novinarka "Jerusalem Posta", ali je istodobno zapravo opovrgnula najsporniji dio sadržaja njezina teksta koji govori o tome da je BiH država kojom upravlja "militantni islam".

"Navela je (hrvatska predsjednica) i da među njima (migrantima) ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH s militantima i Iranom, već sa migrantima ", tumačenje je koje je ponudila Cashman.

 Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović ali i predsjednik Židovske zajednice u toj zemlji Jakob Finci te veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj u srijedu su se pridružili osudama izjave koju je izraelski list Jerusalem Post pripisao hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da Bosnom i Hercegovinom dominira "militantni islam".

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je pak još u utorak oštro reagirao na navodne ocjene hrvatske predsjednice da je BiH "vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama".

Sve su to navodi koje je objavio samo Jerusalem Post prenoseći detalje zatvorenog sastanka hrvatske predsjednice i izraelskog kolege Reuvena Rivlina, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:51