Article_Top_970x250

OESS: Na Kongresu SDA se hvalilo osobe odgovorne za ratne zločine, a Deklaracija SDA ometa formiranje vlasti

reagirali na programsku deklaraciju

OESS: Na Kongresu SDA se hvalilo osobe odgovorne za ratne zločine, a Deklaracija SDA ometa formiranje vlasti

ruj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Iz Misije OESS-a u BiH odgovorili su na upit Hrvatskog Medijskog Servisa o sadržaju nedavno usvojene Programske deklaracije SDA prema kojoj se ta stranka zalaže za preustroj Bosne i Hercegovine u Republiku BiH. Istaknuli su da bilo kakve ustavne promjene u BiH zahtijevaju široki politički konsenzus te djelovanje u skladu s Ustavom BiH.

Dodaju da se na Kongresu SDA pohvalno  govorilo  o nekoliko optuženika za ratne zločine dodajući da svi u BiH moraju poštivati ​​nevine žrtve rata, a hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici.

“Bilo kakve promjene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji Bosne i Hercegovine zahtjevat će široki politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom”, poručili su iz Misije OESS-a dodajući da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo vjerojatno da se može postići takav politički konsenzus.

Iz Misije OESS-a u BIH naglašavaju da Deklaracija SDA i naknadne reakcije ometaju postizanje prijeko potrebnog rješenja za formiranje vlasti.

-Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rješenja koja vode zemlju naprijed. Vrijeme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH – stoji u odgovoru Misije OESS-a u BiH na upit HMS-a.

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u OESS-u smatraju da je nužno jačati međusobne odnose i povjerenje.

“Nažalost, Misija OSCE-a u BiH primijetila je da se na Kongresu SDA govorilo pohvalno o nekoliko osoba optuženih za ratne zločine. Misija OSCE-a u BiH podsjeća na svoju raniju izjavu da, kako bi se premašilo naslijeđe rata, prije svega, svi moraju poštivati sve ​​nevine žrtve rata. Hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici”, navode iz OESS-a u BiH.

Podsjećamo, SDA je na 7. kongresu izabrala novo vodstvo te usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu. U rezoluciji se navodi kako bi Republika BiH imala predsjednika države i Vladu RBiH, tri razine vlasti te dvodomni parlament, pri čemu bi uz Zastupnički, drugi dom – Dom naroda imao ovlasti isključivo zaštite identitarnih pitanja naroda i nacionalnih manjina, uz opasku kako bi središnje mjesto u novoj organizaciji države imao građanin.

Ova Deklaracija izazvala je žestoke reakcije i protivljenja hrvatskih i srpskih političkih predstavnika u BiH. Analitičari smatraju da ovakvi jednostrani potezi narušavaju ionako krhko povjerenje među narodima u BIH. Također, evidentno je da će spomenuta Deklaracija SDA dodatno usporiti formiranje vlasti.

Dnevnik.ba