StoryEditor

Odvjetnik o stanju u Crnoj Gori: "Policija se otela kontroli, prijeti krvoproliće!"

Piše D  /  02.09.2020., 10:09h

"Boravak u Crnoj Gori je neprijatan doživljaj"

"Crnu Goru sam, nakon osmodnevnog boravka, napustio jučer poslijepodne. Svakome tko nije poklonik šovinizma zaogrnutog svetosavljem boravak u Crnoj Gori nakon proglašenja izbornih rezultata predstavlja veoma neprijatan doživljaj. U gradovima crnogorskog primorja, gdje sam boravio, svako malo formiraju se automobilske i kolone kamiona ukrašene srpskim, ruskim i četničkim zastavama, puca se u zrak iz pištolja i automatskog oružja, ispaljuju topovski udari i petarde, pale baklje, kliče Ratku Mladiću i Kosovu, vrijeđaju Crna Gora i crnogorski lideri", započinje Pećanin dramatično intoniranu izjavu za Index.

Prema njegovim riječima, "sigurnosna situacija se potpuno otela kontroli u cijeloj Crnoj Gori zato što još uvijek legalna vlast više nema kontrolu nad velikim dijelom pripadnika policijskog aparata".

Pa nastavlja:

"Na sjeveru zemlje vlada potencijalno eksplozivno stanje"

"Najteže i potencijalno eksplozivno stanje vlada na sjeveru zemlje, u Pljevljima, Bijelom Polju i Beranama, gdje živi veliki broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine. Bošnjaci su izloženi stalnim uvredama organiziranih automobilskih i kamionskih povorki pristalica pobjedničke koalicije koje se zaustavljaju ispred njihovih kuća, ispred kojih uriniraju fanatični poklonici mitropolita Amfilohija zaogrnuti u srpske zastave, uzvikuju prijetnje i pozivaju na iseljenje", priča naš sugovornik.

"U Pljevljima je napadnut mladić Emir Pilav koji je sjedio s ocem u jednom kafiću pored kojeg je prolazila bučna, okićena kolona slavljenika: iz jednog automobila su izašla trojica mladića, fizički napala Emirova oca, a Emir je završio u Hitnoj pomoći. Medžlis Islamske zajednice u Pljevljima uputio je jučer otvoreno pismo Dritanu Abazoviću, etničkom Albancu, jednom od lidera pobjedničke pročetničke koalicije, u kojem se kaže: ‘U Pljevljima vladaju kaos, bezakonje i mržnja prema pripadnicima nacionalnih manjina koja se valja ulicama grada od strane Vaših pristalica i Vaših koalicionih partnera koji proslavljaju izbornu pobjedu.‘ U nastavku pisma je upućen poziv Abazoviću da posjeti Pljevlja i uvjeri se i u opisano stanje", priča Pećanin te kaže kako se pozvani odazvao, popričao s preplašenim Bošnjacima, najavio formiranje ekspertne vlade i izrazio spremnost za razgovor s Đukanovićem.

Prema Pećaninovim riječima, u više su crnogorskih sredina zabilježeni fizički napadi pobjednika na građane, "a najozbiljniji su zabilježeni u Nikšiću i Podgorici".

Govori, nadalje, o "provokativnoj automobilskoj koloni okićenoj srpskim i crkvenim zastavama" koja je iz Podgorice stigla u centar obližnjeg gradića Tuzi u kojem žive brojni Albanci, no ozbiljniji sukob je izbjegnut.

Agresivne četničke pristalice

Najvećim crnogorskim sigurnosnim problemima Pećanin trenutno smatra agresivno ponašanje četničkih pristalica pobjednika te činjenicu da policije nema u javnosti. Tvrdi čak da je ugrožena sigurnost policijskih šefova i njihovih obitelji. Pred kućom jednog od najviših policijskih dužnosnika u Podgorici "okupila se brojna grupa četnika koji su provocirali njegovu suprugu", a prema Pećaninovim je riječima i u tom slučaju izostala policijska intervencija.

"Atmosfera u Crnoj Gori je takva da bilo koji ozbiljniji incident može izazvati i krvoproliće. Najkritičnija situacija je u gradovima sa značajnim procentom stanovnika koji pripadaju nacionalnim manjinama – Bošnjacima, Albancima i Hrvatima. Osim njih, na meti su i etnički Crnogorci: Crna Gora je danas vjerojatno jedina država na svijetu u kojoj isticanje državnih simbola, poput zastave, predstavlja ogroman sigurnosni rizik i garanciju da će biti meta napada razgoropađenih četnika", zaključuje Indexov sugovornik.

Iz Crne Gore jutros je stigla informacija o kamenovanju prostorija Islamske zajednice u Pljevljima gdje je pronađen letak sa zlokobnom porukom: "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica."

Milanović šuti, MVP neodređen

Pitali su kreatore hrvatske vanjske politike, Ministarstvo vanjskih poslova i Ured predsjednika, kako gledaju na zbivanja u Crnoj Gori.

Milanović se nije udostojio odgovora, a iz MVP-a su poručili kako je "rezultat izbora u Crnoj Gori odraz volje birača Crne Gore" te nastavili u sličnom epohalnom tonu: "Crna Gora je nama susjedna i prijateljska zemlja koja je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU koje mi snažno podržavamo. Crna Gora već je daleko odmakla na europskom putu i očekujemo da će nova vlada nastaviti s reformskim procesima i naporima u cilju članstva u EU. Očekujemo, također, da će Crna Gora nastaviti biti predana razvijanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje te da će nastaviti aktivno pridonositi stabilnosti i sigurnosti kao članica NATO saveza", odgovoreno je iz MVP-a.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:29