StoryEditor

Odvjetnik britanske vlade: Članica Islamske države ne smije se vratiti u Britaniju

Piše D  /  23.11.2020., 05:11h

Britanka koja se u srednjoškolskoj dobi pridružila Islamskoj državi u Siriji ne smije se vratiti u Britaniju kako bi pravno osporila odluku vlade o oduzimanju državljanstva zbog sigurnosnog rizika, rečeno je u ponedjeljak na najvišem britanskom sudu. 

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. kad je imala 15 godina, pa s dvije prijateljice iz škole otputovala u Siriju putem Turske, prenosi Hina.

U Siriji se udala za borca Islamske države te je živjela u Raki, prijestolnici samoprozvanog kalifata džihadističke skupine. Ondje je ostala četiri godine dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu. Otkad je napustila Britaniju rodila je troje djece, no svo troje u međuvremenu je umrlo. 

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova u srpnju joj je oduzelo državljanstvo, no žalbeni sud je jednoglasno odlučio da se Begum, danas 21-godišnjakinja, ima pravo žaliti na tu odluku ako joj se dopusti povratak u Britaniju. 

Odvjetnik britanske vlade James Eadie na Vrhovnom sudu je kazao da su obavještajne agencije zaključile da su oni koji su surađivali s Islamskom državom ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti što opravdava oduzimanje državljanstva. 

Slučaj Begum tema je žestokih rasprava u Britaniji. S jedne strane su oni koji tvrde da je ona samim pridruživanjem Islamskoj državi odbacila svoje državljanstvo, a s druge oni koji smatraju da joj se ono treba vratiti i potom suditi u Britaniji. 

Saslušanje na Vrhovnom sudu trajat će dva dana, a odluka će biti objavljena kasnijeg datuma. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:19