StoryEditor
"od toga nemamo ništa"

Oduljila se izgradnja mosta Počitelj, ali to nije ono što primarno brine mještane. Evo zbog čega su nezadovoljni

Piše desk  /  06.11.2022., 07:30h

Dok jedni zbrajaju benefite, drugi se pak plaše

Radovi na izgradnji mosta Počitelj uvelike su u tijeku. 

Dok jedni zbrajaju benefite, drugi se pak plaše da će sam Počitelj zbog toga biti pust, čime bi turistička sezona ovog mjesta bila upitna.

Iz JP Autoceste FBIH poručuju da se radovi odvijaju sporo zbog niza poteškoća, ali je neosporno da je u pitanju jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata na izgradnji autoceste kroz Hercegovinu. Bosna i Hercegovina će biti povezana s nizom europskih prometnica. 

Da su radovi u tijeku i da se radi o građevinskom pothvatu, reporteri O kanala uvjerili su se na samom gradilištu. Most Počitelj poprimio je novi izgled. Na terenu su građevinski strojevi, bageri, kamioni radnici koji užurbano rade. Posljednji radovi pokazuju da su na mostu spojena još dva stupa s novim metrima prometnice.

- Na mostu Počitelj trenutno se radi rasponska konstrukcija sa stupova S1, S2, S5 I S6. Pola rasponske konstrukcije, upornjak U2 i završni radovi na čitavoj dužini mosta su ostali nedovršeni, kazali su iz JP Autoceste FBiH.

Međutim, iako se radi užurbano, iz JP Autoceste FBIH kažu da je napredak radova izuzetno spor. Rokovi su probijeni, ugovorne odredbe prekršene.

- Ugovoreni rok za završetak radova bio je 14.3.2022. godine, nakon čega je rok službeno produžen do 5.9.2022. godine. Prema posljednjem programu radova dostavljenom od strane izvođača radova, predviđeni rok za završetak radova je 29.8.2023 godine, naveli su.

Nezadovoljni su i mještani Počitelja. Kažu da im je turistička sezona upitna jer je most izmješten s lokacije na kojoj je prvobitno trebao biti. Poručuju da od njega nemaju ništa.

Izgradnju mosta i dalje obilježavaju poteškoće, uzrokovane različitim okolnostima, a neosporni su njegovi benefiti. Most će povezati Bosnu i Hercegovinu s mrežom europskih prometnica. Bolje ceste i brži dolazak na odredište za autoprijevoznike su i više nego dovoljni.

Iz JP Autoceste FBIH poručuju da dodatno produženje izgradnje mosta Počitelj u ovom trenutku nema nikakvo ugovorno uporište. Prema tome, kako ističu, investitor je primoran analizirati prednosti i nedostatke potrebe nastavka tekućeg ugovora ili dodjele novog, vezano za dužinu izgradnje i neophodnih troškova za završetak.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:42