Article_Top_970x250

Održano prvo ročište po tužbi Medžlisa IZ Jajce

spor oko posjeda

Održano prvo ročište po tužbi Medžlisa IZ Jajce

stu 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

U Općinskom sudu u Jajcu održano je prvo ročište u parničnom postupku po tužbi Medžlisa Islamske zajednice Jajce protiv Javne ustanove Agencija za kulturno-povijesnu baštinu Jajca. Dokaze koje posjeduju obje strane predočit će na glavnoj raspravi. Istaknuto je da još postoji mogućnost sudske nagodbe.

Medžlis IZ Jajce tužbom traži ulazak u posjed Crkve svete Marije s tornjem svetog Luke - Fethija džamije. Agencija, kao tužena strana, traži da to ostane nacionalni spomenik. Baš kao i pred sudom, i u svakodnevnom životu, stanovnici ostatke crkve-džamije različito vide, piše federalna.ba.

Nakon što su odvjetnici obje strane istaknuli da ostaju pri iznesenim navodima, kazali su i kako postoji mogućnost sudske nagodbe.

Opunomoćenik tužitelja Adil Lozo tvrdi da IZ treba ući u posjed kao što je u posjedu i drugih objekata čiji je vlasnik i da se u suradnji s državom upravlja tim objektima u ograničenjima koja su propisana.

"Direktor Agencije će, u suradnji sa svojim osnivačima, vidjeti mogućnost takve nagodbe o čemu će se sigurno izjasniti do glavne rasprave", isitče Adis Ribić, opunomoćenik tužene strane.

Ukoliko dođe do sudske nagodbe, uvođenje vlasnika u posjed, tvrde odvjetnici tužitelja i umješača na strani tužitelja, ne bi značilo nikakve bitne promjene, izuzev što bi vlasnik imao odgovornost za svoju imovinu. A sve ono na što država ima pravo na ovom nacionalnom spomeniku, kažu, neće i ne može biti osporavano.

Dnevnik.ba