StoryEditor
banja luka

Održano 84. zasjedanje Biskupske konferencije BiH, biskupi pozvali na razboritost i odgovorno sudjelovanje u izborima

Piše Fena  /  14.07.2022., 14:18h

Članovi Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine održali su 13. i 14. srpnja u Banjoj Luci svoje 84. redovito zasjedanje kojim je predsjedao nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a na kojem su, uz ostalo, pozvali na obilježavanje Obiteljskog dana u BiH, kao i na razboritost i mir te odgovorno sudjelovanje u izborima.

Nakon što se na razini opće Crkve u biskupijama i biskupskim konferencijama pojedinih zemalja privodi kraju prva etapa trogodišnjeg sinodskog hoda XVI. redovite opće skupštine Biskupske sinode, koja će se održati u Vatikanu u listopadu 2023. na temu: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje., biskupi su se zajednički osvrnuli na sažetke koje su Biskupskoj konferenciji BiH dostavili biskupijski sinodski timovi na čelu s generalnim vikarima iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva.

Također su razmotrili prijedlog sažetka Biskupske konferencije BiH i dali potrebne smjernice za njegovu doradu nakon čega će biti dostavljen Generalnom tajništvu Biskupske sinode u Rimu.

Biskupi su razmotrili i prihvatili Izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine o djelovanju Caritasa BiH u 2021. godini.

Sa žaljenjem su primili na znanje informaciju da je smanjeno zanimanje partnera i donatora za financiranje aktivnosti Caritasa BiH kao i da državni fondovi samo simbolično podupiru rad ove karitativne institucije te da većina fondova Europske unije nije dostupna Caritasu BiH.

Biskupi su se osvrnuli na Đakonsku pastoralnu godinu koja je provedena na razini svih biskupijskih zajednica i obje franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini tijekom akademske 2021./2022. godine i razmišljali o poboljšanju njezine provedbe. Zahvalni su svima koji su uključeni u njezino ostvarenje.

Nakon što su dali završne smjernice za proslavu 5. Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini, biskupi pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica kojima je to moguće a posebno vjernike iz susjednih župa, da se i ove godine ujedine na euharistijskom slavlju u nedjelju 31. srpnja ove godine u crkvi Svete obitelji na Kupresu.

Također potiču sve župne i druge crkvene zajednice da te nedjelje obilježe Obiteljski dan i 2. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Na inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija, biskupi pozivaju sve župne i druge crkvene zajednice u svim biskupijama da na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna ove godine u večernjim satima organiziraju klanjanje pred Presvetim kao izraz blizine i solidarnosti cijele Crkve u Europi ujedinjene u molitvi za ratom zahvaćenu Ukrajinu.

U duhu crkvenog socijalnog nauka biskupi pozivaju sve na društvenu odgovornost. U tom smislu potiču na razboritost i mir u ovo predizborno vrijeme i na odgovorno sudjelovanje u izborima, kao i na pravovremenu registraciju onih koji to trebaju učiniti, prenosi KTA.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:23