Article_Top_970x250

Održani pregovori s Izraelcima, konačan odgovor u sljedećim danima

upitna sudbina aluminija

Održani pregovori s Izraelcima, konačan odgovor u sljedećim danima

stu 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Sastanku su, uz upravu i predstavnike izraelske grupacije i Aluminija, nazočili čelnici HDZ-a BiH i predstavnici Vlade Federacije.

Proteklog tjedna u Aluminiju je održan sastanak s izraelskom grupacijom M.T. Abraham, a kako piše Bljesak.info, na sastanku je predloženo da se pogon Ljevaonice pokrene na godinu dana, a da se povoljnija cijena struje, koja ostaje glavni problem, traži ''u hodu''.

Prema pisanju portala Bljesak.info, izraelska grupacija bi uložila oko dva milijuna eura s procijenjenom dobiti od 2,6 milijuna eura, što bi se, ako se uspije postići dogovor, dijelom ulagalo u daljnju proizvodnju. Sastanku su, uz upravu i predstavnike izraelske grupacije i Aluminija, nazočili članovi NIO Aluminija, čelnici HDZ-a BiH i predstavnici Vlade Federacije. Odgovor na ponudu bi trebao biti konačan do 2. prosinca.

Dok se čekaju konačne odluke, i švicarski Glencore je ponovno pokazao zanimanje za sličan model ulaganja, a Bljesak.info piše kako se u priču oko pokretanja Aluminija javila i jedna tvrtka iz Njemačke.

No, i dalje je veliki upitnik nad sudbinom radnika budući da se može čuti da i nakon ovih mogućih dogovora slijedi otpuštanje još jednog dijela onih koji su ostali čekati konačan rasplet u tvornici koja je ugašena u srpnju.

Također, doznaje se kako će predstavnike radnika Aluminija 5. prosinca primiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.  

Dnevnik.ba