StoryEditor

Održani izbori u Afganistanu: Izlaznost birača je bila mala

Piše D  /  28.09.2019., 07:09h

Stroge mjere sigurnosti zajamčile su da afganistanski predsjednički izbori u subotu prođu u relativnom miru, premda mala izlaznost birača, izolirani manji napadi i pritužbe povećavaju bojazan od toga da bi nejasan rezultat zemlju mogao odvesti u daljnji kaos. 

Preliminarni rezultati ne očekuju se prije 17. listopada, a konačni rezultati će biti objavljeni 7. studenoga. Ako nijedan kandidat ne osvoji 51 posto glasova, održat će se drugi krug izbora za dva vodeća kandidata.

Talibanski pobunjenici napali su nekoliko biračkih mjesta u raznim dijelovima zemlje, nastojeći omesti izborni proces, no snažne mjere sigurnosti spriječile su veće nasilje kakvo je znalo obilježiti prethodne izbore. 

"Ovo su bili najpošteniji i ‘najzdraviji‘ izbori u odnosu na prethodne", rekao je Hava Alam Nuristani, voditelj Nezavisnog državnog izbornog povjerenstva (IEC), po završetku glasanja.

Deseci tisuća Afganistanaca odvažili su se izaći na izbore unatoč tomu što su pobunjenici prijetili napadima, a omela su ih i kasnije otvorena biralištima. To je velik test sposobnosti vlade koju podupire Zapad, u nastojanju da zaštiti demokraciju od talibanskih pokušaja da ih ometu u toj nakani.

Ministarstvo obrane izvijestilo je da su u pobunjeničkim napadima smrtno stradala dvojica policajaca i jedan civil te da je ozlijeđeno 37 osoba.

Diljem zemlje raspoređeni su deseci tisuća vojnika da bi zaštitili biračke i biračka mjesta. Dužnosnici državnoga izbornog povjerenstva nisu odmah podijelili pojedinosti o izlaznosti, no zapadni diplomati u Kabulu procjenjuju da je ona niska zbog bojazni od nasilja i kasnijeg otvaranja nekih birališta. 

Glasanje je na nekim mjestima u zemlji produljeno za dva sata pošto su uklonjeni tehnički problemi.

Neovisni promatrači i aktivisti kazali su da je usporeniji tempo glasanja na nekim mjestima izazvao pomutnju, a pred biralištima su se formirali dugački redovi. "Za prvog nam je birača trebao 31 minut, no kod svakog sljedećeg bilo je lakše, sve je bilo gotovo u pet minuta, a potom prosječno u 3 minute i 30 sekundi", rekao je promatrač Nišank Motvani, stacioniran u Kabulu.

Talibani, koji pod kontrolom drže veći dio afganistanskog teritorija nego u bilo kojem trenutku od pada režima 2001. godine, ranije su upozorili više od devet milijuna registriranih birača da ostanu kod kuće ili riskiraju teške posljedice, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 01:55