StoryEditor
ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE

Održana rekreativna biciklijada: Hutovo – Ravno

Piše fena  /  13.03.2022., 22:14h
Druga rekreativna biciklijada na relaciji Hutovo – Ravno održana je u nedjelju u sklopu projekta "ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE".

Ciklovodiči su upoznali preko stotinu biciklista s bogatom kulturno – povijesnom baštinom područja kojim su vozili te su posjetili Ravno, pećinu Vjetrenica i manastir u Zavali i poslušali zanimljive priče iz tog područja.

Kružna biciklijada duga 60 km iz Hutova do Ravnog i natrag biciklistima je pružila uživanje u prirodi, čistom zraku i domaćim specijalitetima koje su proizveli domaći privrednici.

Projekt "ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE", koji financira Europska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar.

Cilj projekta je bio izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

"Provedba prvog projekta Ćiro završena je 2016. godine i od tada do danas vidljivo je da je ova trasa prepoznata u svjetskim razmjerima. Svakodnevno se mogu vidjeti biciklisti u individualnim ili organiziranim turama, iz cijelog svijeta kako bicikliraju stazom Ćiro", kazao je Nikša Vuletić, direktor JP Vjetrenica d.o.o. Ravno.

Po njegovim riječima, Ćirina staza je jedan novi brand koji lagano raste i sve više je bike friendly objekata u Hercegovini što umnogome utječe na turističku ponudu.

"Uz biciklijade i sadržaje sličnog tipa, biciklizam će biti jedna od glavnih aktivnosti u turističkim ponudama Hercegovine, a direktnu korist će imati privatni iznajmljivači i objekti za prihvat gostiju kao i Vjetrenica kao pokretač turizma u općini Ravno. Za sve bicikliste kod organiziranih biciklijada ulaz u Vjetrenicu i pratnja vodiča su besplatni", dodao je Vuletić.

Hercegovina raspolaže sa oko 1200 km mapiranih biciklističkih staza i idealna je destinacija za cikloturizam.

"Promocijom baštinskih vrijednosti određenog područja i njegova stanovništva kroz projekte kao što je Ćiro staze svjetske baštine, kreirana je nova turistička ponuda", kazala je Stanislava Borovac, cikloturistički vodič i članica tima Herzegovina Bike, priopćeno je iz Asocijacije za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH.

"Današnjom stazom posjetili smo 4 destinacije od koje su 3 lokacije koje su na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika, zatim brojne prirodne ljepote, proizvode i ljude ovog kraja. Sve ovo u svrhu promocije ali i kreiranja novih biciklističkih tematskih ruta dok su ostale na raspolaganju na stranicama Herzegovina Bike", dodala je Borovac.

"Projekat "ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE" traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 maraka od čega Europska unija i Vlada SR Njemačke sufinancira 590.000 maraka kroz EU4Business projekat. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Europska unija sa 15 milijuna eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milijuna eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine. Više informacija o EU4Business projektu na www.eu4business.ba.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:41