StoryEditor
„Mladost duha“ u Neumu

Održana promocija knjige don Mladena Šutala, novog neumskog župnika

Piše N.L.  /  16.09.2021., 11:36h
Novi neumski župnik don Mladen Šutalo u Neumu je ovog utorka (15. rujna) predstavio svoju knjigu „Mladost duha“.

Druga je to promocija zbirke tekstova koje je kroz jedanaest godina svećenik mjesečno objavljivao u informativno-pastoralnom listu hercegovačkih biskupija „Crkvi na kamenu“, pa ako je ona prva u Mostaru poslužila kao svojevrstan oproštaj od vjernika župe Sv. Ivana Apostola i Evanđelista u kojoj je službovao, onda bi se ova neumska mogla okarakterizirati kao duhovno-literarno probijanje leda s novom don Mladenovom pastvom župe Gospe od Zdravlja.

Pred dupkom ispunjenom velikom dvoranom nove neumske crkve o knjizi i don Mladenu nadahnuto su govorili don Ivo Šutalo, župnik župe Presvetog Srca Isusova u Čeljevu te dugogodišnji kolumnist Crkve na Kamenu, i književnica Anita Martinac koja je ujedno i moderirala promocijom. 

Zanimljivo je ovdje ubaciti i jednu digresiju; osim što don Mladena i don Ivu veže isto prezime, obojica dolaze iz iste župe Hrasno u neumskom zaleđu (don Mladen rodom sa Zaušja, don Ivo iz Derana) koja je kroz povijest dala velik broj svećenika i časnih sestara, a još više iznenađuje i oduševljava podatak iz povijesnih vrela kako je u jednom trenutku više od polovice svećenika Trebinjsko-Mrkanske biskupije podrijetlo vuklo baš iz ove duhovno jake župe i svetišta Kraljice Mira.

Don Mladenov dolazak u Neum tako bi se mogao nazvati i njegovim povratkom kući, a koliko je dobrodošao „svome doma“ najbolje govori slika do posljednjeg mjesta ispunjene dvorane na sinoćnjem predstavljanju „Mladosti duha“.

Šesnaest godina župnikovanja u Mostaru, s brojnim obvezama i zadaćama, uspjelo je iznjedriti, kako je msgr. Ratko Perić u predgovoru napisao, duhovno i duhovito pripremljen mjesečni honorar čitateljevu duhu koji traži smisao života, nadamo se i čekamo kakav će nadahnuti plod don Mladenovog pastorala u Neumu donijeti djelovanje u nešto usporenijem modu mediteranskog kružoka u koji je biskupovim dekretom i Božjom providnošću poslan.

Dnevnik.ba

24. siječanj 2022 21:27