StoryEditor

Održana 4. izvanredna sjednica Sabora Županije Središnja Bosna

Piše D  /  23.06.2020., 10:06h

Na samom početku sjednice, ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić prezentirala Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Središnja Bosna za 2020. godinu (skraćeni postupak) koji je usvojen većinom glasova. Kazala je kako je rebalansom proračuna planirano 214 milijuna, što je za 5 milijuna manje u odnosu na prvobitno usvojeni proračun.

„Prilikom izrade rebalansa napravili smo uštede u iznosu od oko 8 milijuna KM. Uštede su napravljene na plaćama jer smo obustavili nova zapošljavanja, uštedjeli smo i na kapitalnim transferima, materijalnim troškovima i nabavci stalnih sredstava…“, kazala je ministrica Plavčić

„U ovom rebalansu proračuna povećani su transferi u okviru ministarstva gospodarstva na 5,6 milijuna KM. To su namjenska sredstva i bit će korištena za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.“, dodala je ministrica Plavčić. Istaknula je kako ovaj rebalans nije idealan, no on je nužan i u ovoj fazi jedini moguć jer je izrađen uz mnogo ušteda, smanjenje rashoda i preusmjeravanje sredstva u svrhu pomoći gospodarstvu.

Uz Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Središnja Bosna za 2020. godinu (skraćeni postupak), usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Proračuna Županije Središnja Bosna za 2020. godinu (skraćeni postupak).

Treća točka dnevnog reda današnje sjednice bila je „Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (skraćeni postupak“, tzv. korona-zakon koji je, također, većinom glasova usvojen na današnjoj sjednici.

U nastavku sjednice usvojen je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju na Transakcijskom računu Vlade ŽSB.

Nešto duža rasprava bila je oko Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama koji je većinom glasova usvojen. Usvojen je i Godišnji izvještaj o radu Kantonalnog suda Novi Travnik za 2019. godinu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:33