StoryEditor

Održan skup podrške presuđenom ratnom zločincu; koliko vrijede životi 52 ubijene osobe?

Piše D  /  27.01.2021., 05:01h

Više stotina bivši boraca bošnjačke ARBiH i građana Zenice, kao i drugih gradova Zeničko-dobojske županije okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića kako bi Sudu BiH poručilo da Sakib Mahmuljin nije sam te da je njegova presuda neprimjerena u odnosu na presude zločincima za dokazane genocide, prenio je portal Klix.ba.

“Izjednačavanjem krivice se dezavuiraju zločini u Srebrenici, etničko čišćenje u Vozući i Istočnoj Bosni, ubijanje djece u Sarajevu i Prijedoru, kao i širom BiH. Pravda nije zadovoljena u bezbroj primjera, posebno kada je riječ o Mahmuljinu i kada se govori o prvostupanjskoj presudi. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena i da žrtva ne može biti zločinac”, kazao je pukovnik ARBiH Haris Ćatić, jedan od ratnih zapovjednika zavidovićkih brigada.

Okupljeni su poručili i kako je presuda Sakibu Mahmuljinu u odnosu na presudu Biljani Plavšić, koja je osuđena na 11 godina zatvora za dokazani genocid, apsurd, čime su nedvojbeno ušli u relativizaciju ratnih zločina bošnjačke ratne vojske koja se upravo u slučaju Vozuže i Zavidovića istaknula po surovosti i brutalnosti, odnosno ritualnim masakriranjima i sječom glava. Potpuno u skladu s ISIL-ovskim metodama, najvećim monstrumima 21. stoljeća.

Predsjednik Organizacije dobitnika najvećih ratnih priznanja ARBiH Alija Redžić je kazao da se, ne podcjenjujući žrtvu, u ovom slučaju u odnosu na druge ipak radilo o 52 vojnika, čime je pak jasno podcijenio žrtve.

“Ovdje sve treba dobro ispitati. Po Bosni i Hercegovini imamo grobnice u kojima po 800-900 ubijenih ljudi, kao i presudu prema kojoj je Biljana Plavšić osuđena za genocid jednako kao netko za 52 vojnika. Ovo nije dobro, ljudi”, rekao je Redžić.

S današnjeg skupa poručeno je da se daje podrška Sudu BiH koji treba saslušati sve svjedoke, koji neće imati različita svjedočenja, te da presuda u konačnici treba biti čista bez uplitanja politike.

Inače, presuda Mahmuljinu je problematična jer je odgovornost za zločine 7. muslimanske brigade bošnjačke ARBiH, u čijem su sastavu bili brojni mudžahedini iz islamskog svijeta, stavljena na leđa jedne osobe.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 19:09