StoryEditor

Održan prvi sastanak o formiranju vlasti baz SDA u Kantonu Sarajevo

Piše D  /  08.11.2018., 04:11h

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naše stranke, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste na prvom sastanku o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo izrazili su opredijeljenost da idu u smjeru programskog djelovanja i da imaju legitimitet da predstavljaju više od 125.000 građana u Kantonu Sarajevo.

- Cilj koji smo postavili na današnjem sastanku je da ćemo do kraja godine imati proračun koji će "skrojiti" ova skupštinska većina. Vodit ćemo se osnovnim načelima demokracije radi uspostave vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu. Sve dogovorene principe realizirat ćemo zastupajući isključivo interes građana – rekao je šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković ocijenio je da je danas održan potpuno drugačiji sastanak u odnosu na one koji su, kako kaže, uobičajeni na političkoj sceni.

- Akcent je na programskim aktivnostima kojima će se poboljšati kvaliteta života građana u kantonu. Rokovi su propisani odrađenim aktima i Kanton Sarajevo ima Poslovnik u kojem je definirano da se deset dana od objave službenih rezultata izbora treba formirati Skupština. Za očekivati je da ona bude formirana do 16. studenog - istakao je Konaković.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Damir Mašić poručio je da su danas zadužene radne grupe koje će djelovati na usuglašavanju principa i dokumenata.

S tim principima, dodao je Milan Dunović iz Demokratske fronte, bit će preuzeta politička odgovornost i nastavljeni razgovori.

- Ovo što se danas dogodilo logičan je slijed nakon dešavanja u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, gdje su također formirane skupštinske većine bez Stranke demokratske akcije. SBB i SDP već su ranije na nivou šefova stranaka dogovorile ovakvu suradnju, a SBB ostaje pri tome - naveo je Mirvad Kurić iz SBB-a.

Idući sastanak predstavnika navedenih stranaka zakazan je za utorak.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:38