StoryEditor

Održan posljednji ispraćaj Rajka Dujmića

Piše D  /  17.08.2020., 01:08h

Na zagrebačkom krematoriju održan je posljednji ispraćaj velikog skladatelja i glazbenika Rajka Dujmića. Autor najvećih hitova Novih fosila preminuo je od posljedica prometne nesreće u dobi od 65 godina.

Zbog epidemioloških mjera obitelj Dujmić je odabrala počasnu stražu koja se izmjenjivala u grupama po četvero ljudi koju čine Rajkovi najbliži prijatelji i kolege: Ante Gelo, Sandra Hančić, Jasenko Houra, Jacques Houdek, Želimir Babogredac, Mladen Grdović, Jasmin Stavros, Ana Rucner, Vladimir Pavelić, Nataša Mirković, Dragan Rucner, Mario Rucner, Zoran Škugor, Hrvoje Barlović, Vedran Strukar, Emilija Kokić, Nenad Ninčević, Vlado Kalember, Jasna Zlokić i Fedor Boić.

Prigodne govore održali su Nenad Ninčević i Antun Tomislav Šaban.

Rajko Dujmić preminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći.

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa benda Novi fosili zadobio je za život opasne ozljede kada je kod Ravne Gore izgubio nadzor nad vozilom i sletio u provaliju te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC).

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock-sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno-bijeli, Klani Zlatni akordi.

Od 1978. do 1990. intenzivno je radio s grupom Novi fosili s kojom je imao milijunske naklade nosača zvuka i brojne glazbene hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine.

Uz prvu nagradu na Euroviziji, osvojio je brojne festivalske nagrade, dva puta nagradu "Zlatna ptica" za najveću nakladu nosača zvuka te Diskografsku nagradu "Porin" za životno djelo (2013.) te je bio pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala.

Tijekom karijere surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte. S kolegom Zrinkom Tutićem 2012. pokrenuo projekt "Muzika zabavna" s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Rock me, Mangup, Ja sam za ples,  Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača, a zajedno sa Zrinkom Tutićem napisao je i popularnu domoljubnu pjesmu Moja domovina, prenosi Pogled.ba.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:14