StoryEditor

Održan marš protiv izručenja Juliana Assangea: Među tisućama pristaša bile i slavne osobe

Piše D  /  22.02.2020., 07:02h

Assangeov otac John Shipton i dizajnerica Vivian Westwood govorili su na događaju na kojemu su nastupali pjevačica Chrissie Hynde i Roger Waters iz grupe Pink Floyd. 

U maršu su sudjelovali bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, producent Brian Eno i reperica MIA. 

Shipton je rekao da je njegov sin zatvoren bez ikakve osnove, a Westwood je noseći zelenu aureolu na kojoj je pisalo "Anđeo" nazvala Assangea "anđelom demokracije" i zatražila njegovo oslobađanje. 

Okupljeni su nosili transparente s natpisima "Novinarstvo nije zločin", "Oslobodite Juliana Assangea". Drugi su govorili da je to "sramota" za vladu britanskog premijera Borisa Johnsona. 

Aktivisti planiraju velike prosvjede u ponedjeljak kada Assangeu počinje saslušanje u Londonu o izručenju u SAD.

U otvorenom pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu pjevačica Hynde navodi da "želi prosvjedovati protiv daljnjeg kažnjavanja muškarca koji je nastojao obraniti slobodu iako je to učinio na način s kojim se Trump ne slaže". 

"Znam da je Assange prekršio zakon, ali mislim da je propisno kažnjen i da ga se treba osloboditi", tvitala je Hynde. 

Tim Dawson iz Nacionalne unije novinara kaže da je "problematično" što slučaj nije zainteresirao britanske medije i upozorio da će se izručenjem Assangea dovesti u pitanje sloboda medija. 

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Assangea zajedno s bivšom američkom zviždačicom Chelseom Manning za objavljivanje povjerljivih podataka 2010. godine. 

Manning je osuđena na sedam godina zatvora zbog propuštanja dokumenata, uključujući vojne snimke State Departmenta, kako bi privukla pažnju javnosti na ratove u Iraku i Afganistanu. 

Assange je proveo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu dok u travnju nije iz njega izbačen. Sjedinjene Države ga traže zbog 18 točki optužnice, uključujući hakiranje vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži. Bude li osuđen, mogao bi provesti desetljeća iza rešetaka.

Assange, rođeni Australac, postao je slavan početkom prošlog desetljeća kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdadu 2007., pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters. 

Njegova organizacija je kasnije ponovno razbjesnila Washington objavama tisuća vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:01