Article_Top_970x250

Određen pritvor osobi osumnjičenoj za ometanje izbornog procesa

sarajevo

Određen pritvor osobi osumnjičenoj za ometanje izbornog procesa

lis 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na prijedlog Tužiteljstava Kantona Sarajevo, Općinski sud Sarajevo (OSS) odredio je jednomjesečni pritvor S. H. (1993.), osumnjičenom za kazneno djelo - povrede slobode opredjeljenja birača (član 151. KZ BiH).

Pritvor u ovom slučaju određen je zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, potvrđeno je Feni u Tužiteljstvu KS.

Članom 151. stavom 1. KZ-a BiH propisano je da - tko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopće ne glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

Nadalje, (stav 2.) glasi - Član biračkog odbora ili druga osoba koje učini kazneno djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju povjerene mu dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, kaznit  će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Inače, pripadnici MUP-a KS - policijski službenici Sektora kriminalističke policije uhitili su osobe inicijala O. A. (1995.) i S. H. (1993.), osumnjičene za spomenuto kazneno djelo, odnosno zbog sumnje da su utjecale na izborni proces.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, S. H. je predan Tužiteljstvu KS, a O. A. pušten iz policijskih prostorija.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250