MOSTAR, 1. oktobra (FENA) - Radovi na novoj zgradi Klinike za djeДЌije bolesti SKB-a Mostar doЕЎli su do kraja, a ostalo je joЕЎ opremanje prostorija te ureД‘enje partera i ulaza.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
vlada fbih

Odobren novac za dovršetak Klinike za dječje bolesti u Mostaru i opremanje sale u Tuzli

Piše fena  /  23.11.2023., 16:45h

Vlada Federacije BiH donijela je, na današnjoj hitnoj telefonski sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, odluke kojima se usvajaju dva programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele iz Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Radi se o kapitalnom i tekućem transferu drugim nivoima vlasti i fondovima namijenjenih za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Univerzitetsko klinički centar Tuzla.

Prvom donesenom Odlukom usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - dovršetak izgradnje Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar“, utvrđen u Budžetu FBiH za 2023. godinu, u iznosu od 7.000.000 KM.

Ta sredstva raspoređuju se za financiranje projekta izgradnje Klinike za dječje bolesti SBK Mostar, u iznosu od 4.700.000 KM, te dogradnju objekta Tople veze radi osiguranja komunikacije Dječje klinike s drugim bolničkim sadržajima u iznosu od 2.300.000 KM.

O načinu utroška odobrenih sredstava za te projekte bit će potpisan ugovor između Federalnog ministarstva zdravstva i SBK Mostar, kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obaveze, a Ministarstvo će o utrošenim sredstvima tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo financija.

Drugom donesenom Odlukom usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za opremanje ortopedske sale na Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla", utvrđen u ovogodišnjem Federalnom proračunu, u iznosu od 500.000 KM. Sredstva se raspoređuju za nabavku medicinske opreme za operacionu salu u okviru Projekta opremanja klinike za ortopediju i traumatologiju JZU UKC Tuzla, a s ciljem osiguranja kvaliteta i kontinuiteta pružanja zdravstvenih usluga.

- O načinu utroška odobrenih sredstava za projekt potpisat će se ugovor između Ministarstva i UKC Tuzla, kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obveze. UKC Tuzla će, o realizaciji i namjenskom utrošku sredstava kvartalno, dostavljati izvještaj Federalnom ministarstvu zdravstva, koje će o utrošenim sredstvima kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo financija - priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 03:38